Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Bioskop Kulturnog centra Futog. Deca sede u gledalištu i podigli su ruke. Ispred bine su: žena sa mikrofonom i prevoditeljka na srpski znakovni jezik. Iza njih, na belom platnu je logo Uhvati film kids. Na bini stoji baner Uhvati film.

Deca pokrenula promene na 3. Uhvati film Kids-u

Festival Uhvati film kids održan je 28. novembra u Bioskopu Kulturnog centra Futog.

Da ne treba da se rugamo, da smo svi različiti, da nemamo posebne potrebe, da svi treba da prihvatimo jedni druge – poručilo je preko 300 dece koji su prisustvovali trećem izdanju Uhvati film kids-a u Futogu!

U okviru Festivala, održane su čak dve projekcije kratkometražnih filmova sa Uhvati film festivala, namenjeni deci od 7-10 godina. U publici većinom su bili mališani iz okolnih škola i vrtića, koji su nam rekli da dolazak u Bioskop Mladost na Uhvati film kids, za njih predstavlja uzbuđenje, radost i pravo uživanje.

Nakon projekcija filmova razgovarali smo. Mališani su nestrpljivo želeli da podele svoje utiske o filmovima, koji su im se jako dopali. Gotovo u glas su svi izdvojili film Ian, jedna dirljiva priča, za koji su rekli da je to film o prijateljstvu i druženju. Važan je bio i film Papirni aviončić, koji ne samo da govori o vršnjačkim odnosima – već i o moći dece da menjaju perspektive odraslih. Nekad se čini da su deca mala i neuka, ali u mnogo čemu jesu pokretači promena i zaista mogu da budu primer koji svi treba da pratimo.

Pojedini filmovi su ih pomalo rastužili, ali složili su se da su svi ipak imali srećan kraj: akteri su se izborili barijerama oko sebe i nastavili sa svojim snovima.

Ponovili smo da ne postoje osobe sa posebnim potrebama, jer svi imamo iste potrebe i da je ispravno reći osoba sa invaliditetom. I na kraju, naučili smo i dve reči srpskog znakovnog jezika – znakovali smo svi Uhvati film.

Puno utisaka, puno pozitivne, pokretačke atmosfere i promena perspektiva! Uhvati film i deca – dobitna kombinacija.

Pogledajte kako smo se proveli na 3. Uhvati film kids-u u Bioskop KC Mladost Futog i šta nam poručuju deca iz publike!

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content