Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

komunikacija_1
Zašto bi uopšte bilo korisno izdvajati posebne savete za komuniciranje sa osobama sa invaliditetom, kad sa svima treba da razgovaramo jednako? Jer mi još ne živimo u ravnopravnom svetu, koji je prilagođen za sve.

Osobe sa invaliditetom i dalje nisu potpuno vidljive i uključene u društvo.

Nema ih dovoljno u javnom i privatnom životu, medijima i školskom gradivu. I dalje su pretežno izdvojeni u „svoje“ škole, „svoje“ boravke i radne centre, svoje porodice, svoje usamljene svetove. Većina osoba bez invaliditeta skoro da nikada nije imala bliži kontakt sa osobom sa invaliditetom, bilo prijateljski ili poslovno.

Često, kad dođu u priliku da komuniciraju sa osobom sa invaliditetom, ljude obuzme  strah i neprijatnost da će nešto loše reći i uraditi. Mnogi, takođe, smatraju i da osobe sa invaliditetom nemaju dovoljno kvalitetnih  i zanimljivih stvari da kažu i podele, što je uglavnom netačno.

Da bolje prevaziđete ove neopravdane strahove i predrasude, koji su uglavnom posledica neznanja, nudimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da uspostavite bolji odnos sa osobama sa invaliditetom.

  • Nikad ne pomažite osobi sa invaliditetom ako ona ne traži pomoć ili bez pitanja da li joj je potrebna pomoć

Osobe sa invaliditetom ne postoje da zadovoljavaju vašu potrebu da činite dobra dela. Čak i ako vam se učini da je nekome pomoć neophodna, suptilno je ponudite. Ukoliko osoba sa invaliditetom prihvati pomoć, pitajte kako tačno možete da pomognete. Jasno pratite instrukcije koje dobijete. Svako od nas različito funkcioniše i nemojte pretpostavljati šta je za nekog najlakši način da uradi neku radnju.

Ukoliko osoba sa invaliditetom odbije pomoć, odustanite. Svako ima pravo na samostalnost odlučivanja i preuzimanje lične odgovornosti. Čak i na teži način, svi volimo da sami ustanemo kad padnemo ili da samostalno premostimo neku poteškoću.Nije vaše da nekom oduzimate to zadovoljstvo.

  • Osobe sa invaliditetom nisu deca.

Osim ako nisu stvarno deca. Sa odraslim ljudima koji imaju invaliditet razgovarajte kao sa svim odraslim osobama: normalnom brzinom i tempom, uobičajnim vokabularom. Ovo važi za gluve, pogotovo ako čitaju sa usana. Nema potrebe da im sričete.

Usvojite ove savete i u komunikaciji sa osobama sa intelektualnim invaliditetima, trudite se da vam rečenice budu jasne i precizne, bez puno stranih i stručnih reči.

Imajte strpljenja ako osobe sa invaliditetom govore nedovoljno razgovetno. Recite im ako ih ne razumete, zamolite ih da ponove. Nikad se ne pretvarajte da ih razumete. Osim što ćete izgubiti nit razgovora, bićete brzo uhvaćeni u ovoj obmani. A to je veća sramota nego da malo-malo pitate da vam ponove šta govore.

Bez izuzetka, obraćajte se osobi sa kojom komunicirate, ne pratiocu, ne asistentu, ne prevodiocu.

  • Osobe sa invaliditetom žive običnim životom.

U nečem su uspešni, za neke stvari nisu talentovani. Mogu imati dobar i loš karakter, biti zanimljive ili nezanimljive. Njihov zadatak nije da vas inpirišu i pokreću na akcije tipa „kad može on u kolicima da završi fakultet, mogu i ja koji nemam invaliditet“. Niko nije superheroj jer radi uobičajne stvari. Imajte na umu da mi gradimo svet u kojem svako treba da ima ravnopravnu šansu da ostvari svoje talente i mogućnosti, imao invaliditet ili ne.

  • Ne stavljajte invaliditet u prvi plan

Znatiželja je prisutna, ali direktna pitanja o invaliditetu i aludiranje na to kako neko uspeva da živi i bude srećan sa invaliditetom, najblaže rečeno nisu pristojna. Svako ima pravo na privatnost. Da li neko želi da vam ispriča svoju životnu priču, lična je odluka, ali i rezultat prisnih odnosa koje stvaramo sa ljudima. Razgovor uvek usredsredite na kvalitete i interesovanja koja ima osoba. Invaliditet ne definiše nečije sposobnosti i kvalitete.

  • Nikad ne milujte psa vodiča slepe osobe.

Ne dozivajte ga, ne nudite mu da se igra. Pas je na radnom zadatku. Znam da ste oduševljeni koliko je koristan i sladak, ali on je izdresiran za obavljanje važnog posla i svi vaši pokušaju da budete ljubazni prema njemu ga ometaju i otežavaju slepoj osobi.

Ovo je samo delić informacija kako opuštenije i ravnopravnije prići osobi sa invaliditetom. Za još korisnih saveta, preporučujemo vam da se upoznate i sa Bontonom komunikacija sa osobama sa invaliditetom.

Sledeći put kad vidite osobu sa invaliditetom, možda baš na Uhvati film festivalu, znate šta da (ne) radite. Ne dozvolimo da nas sitne neprijatnosti i naučene predrasude odvajaju. Prihvatimo i upoznajmo i sebe i druge. Jedino otvorenim umom, povezani, zajedno, možemo da gradimo pravedniji i inkluzivniji svet.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content