Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Na drvenoj podlozi flajer. Stilizovan torzo čoveka, kome su umesto srca i mozga zupčanici, povezani. Iz očiju mu ide snop svetla u obliku trougla što liči na projekciiju iz filmskog projektora. U trouglu piše pokrenimo promene. Ispisano je:međunarodni filmski festival Uhvati film, 11-15.oktobra od 18h u Kulturnom centru NS.

Pokrenimo promene uz bogat program 21. Uhvati film-a

21. Uhvati film održaće se od 11-15. oktobra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Ulaz besplatan.

Spremni za menjanje perspektiva i pokretanje promena?

Uz slogan „Pokrenimo promene“, 21. Međunarodni filmski festival „Uhvati film“ biće održan od 11-15. oktobra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Očekuje nas 32 kratkometražna filma iz svih krajeva sveta i inspirativan govorni program u kojem ćemo razmenjivati utiske o filmovima i razgovarati sa prisutnim autorima i gostima. Ulaz na sve programe je besplatan.

Uhvati film počinje 11. oktobra od 18h

Festival se svečano otvara 11. oktobra od 18h kad je na repertoaru izbor filmova sa prethodnih izdanja Uhvati film-a, koje je spremio tim Festivala. Pogledaćemo filmove Viki, Gluva ljubav i Lica i podsetiti se zašto je Uhvati film festival filmova koji menjaju perspektive.

klik na sliku za veći prikaz

Naredni dani Festivala, rezervisani su za sjajan filmski takmičarski program. Od četvrtka, 12. oktobra do nedelje, 15. oktobra, od 18h u Kulturnom centru Novog Sada, uživamo u 29 kratkometražnih filmova iz 18 država sveta. Filmovi su igrani, dokumentarni i animirani. Diraju u srce, edukuju, šire um i promovišu različitosti. Menjaju perspektive i pokreću promene.

Razgovorom do promena

Svakog dana nakon filmskih projekcija slede tribine.

U četvrtak, 12. oktobra, održaće se tribina „Pokrenimo promene: snaga pojedinca“. Gošća će biti Milica Knežević, aktivistkinja, koja svoj profil na društvenim mrežama koristi za širenje svesti o pristupačnosti i rušenje stereotipa i predrasuda prema osobama sa invaliditetom. Ona će govoriti o snazi pojedinca da pokrene promene i objasniti zašto osobe sa invaliditetom nisu superheroji kad rade uobičajene stvari.

Naredni dan, 13. oktobar rezervisan je za temu umetnosti. U okviru tribine: „Pokrenimo promene: Snaga umetnosti“, gostovaće autor filma „Hortenzija“ iz Albanije, Gentian Minga i producent turskog filma „Nečuvene stvari“, Fatih Başdemir. Oni će zajedno sa nama govoriti o moći filma da utiče i menja stvarnost.

U subotu, 14. oktobra, tema dana je ljubav. Na tribini „Pokrenimo promene: snaga ljubavi i strasti“, David Todorović, autor filma „Treća sreća“ iz Crne Gore i aktivistkinje Sanja Marković i Anđela Stojanović, govoriće o predrasudama prema osobama sa invaliditetom kao partnerima i zapitati se da li je ljubav svima dozvoljena?

Festival se završava razgovorom u nedelju, 15. oktobra,Pokrenimo promene: snaga porodice“.  Gošće su: Jelena Šebez, poznatija po svojim profilima na društvenim mrežama kao „Jelena dnevnik autistične mame“ i Tatjana Poljak, predsednica Udruženja Realno koje je pokrenulo inicijativu da i osobe sa mentalnim invaliditetom nakon 18. godine imaju personalne asistente. Ove dve hrabre mame istaće važnost podrške porodice osobama sa invalidetom, ali i važnost sistemske podrške.

Uhvati film i dalje najpristupačniji filmski festival u regionu.

Kao i prethodne godine, svi filmovi će biti opisno titlovani, audio-opisani i sinhronizovani na srpski. Govorni sadržaji prevode se na srpski znakovni jezik. Bioskop Kulturnog centra Novog Sada, gde se održava Uhvati film, pristupačan je za osobe sa motoričnim invaliditetom. Time, Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji filmski festival u regionu, jer je pristupačan osobama sa motoričkim invaliditetom, Gluvim i slepim osobama.

Promene koje načinimo sami, jesu vidljive i važne,
ali promene koje činimo zajedničkim snagama,
imaju moć da menjaju svet.
Dođite na 21. Uhvati film od 11-15. oktobra
od 18h u Kulturnom centru Novog Sada
i zajedno s nama budite pokretači promena!

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content