Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

uhvati film kids,

Deca menjaju perspektive

Prvi zvanični Festival Uhvati film kids održan je u Novom Sadu i Futogu. Skoro 300 mališana sa svojim učiteljima/cama, prisustvovalo je projekcijama filmova sa Uhvati film festivala za decu, a nakon toga imali su priliku da razgovaraju i bolje se upoznaju. Naravno sve uz poštovanje epidemioloških mera.
uhvati film kids,
Photo by MTomic

Održano je

Tokom projekcija prisutni su uživali u filmovima: Užad, Ian, jedna dirljiva priča, Gđica Ronaldo, Iznutra, Minus jedan, Vojtek, Kao vožnja bajsom i Mladica. Ništa manje nije bio inspirativan ni razgovor nakon projekcija.

Iz filmova, mališani su sami izvukli pouku: “Svako je drugačiji i različit, ali to nije prepreka da se družimo.” I još jednom  potvrdili – niko se ne rađa sa predrasudama, već ih u procesu socijalizacije usvajamo.

Svi filmovi ostavili su snažne utiske na najmlađe. Film G`đica Ronaldo pokazao im je da steći invaliditet nije prepreka u ostvarenju sna. Film Užad i Ian, jedna dirljiva priča kako se treba ophoditi prema drugima, imali oni invaliditet ili ne. Film Kao vožnja bajsom – o važnosti snova, sećanja i onoga što nosimo u sebi.

Uhvati film kids realizuje se uz podršku Gradske uprave grada Novog Sada.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

logo festivala Uhvati film NS, Rijeka, Banja Luka, Kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content