Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Publika na događaju. Ispred stoje Dušica Lipovac, direktorica UF Banja Luka i direktorica NUB Republike Srpske Ljilje Petrović

DJEČIJA NEDJELJA U SVJETLU INKLUZIJE

Ove godine Dječija nedjelja se obilježava pod sloganom „Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo". Kako bi dali i svoj doprinos, Filmski festival „Uhvati film Banja Luka" je ovogodišnju Dječiju nedjelju obilježio u svjetlu inkluzije, prihvatanja različitosti i međusobnog uvažavanja, skrećući pažnju na prava djece i mladih sa invaliditetom, na to koliko je značajno da sve osobe sa invaliditetom budu ravnopravno prihvaćene u školama, u igri sa djecom, u lokalnoj zajednici, u svim sferama društvenog života.

U saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske i Dječijom bibliotekom „Borik” organizovana je projekcija kratkometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova čiji su glavni akteri djeca/mladi sa invaliditetom. Projekcija filmova pod nazivom „Dječija nedjelja u svjetlu inkluzije – Uhvati film” je prva održana prateća aktivnost 12. izdanja Filmskog festival „Uhvati film Banja Luka”.

Dugogodišnja saradnica Festivala „Uhvati film Banja Luka” Vanja Čolić, VSS za inkluziju učenika sa posebnim obrazovnim potrebama u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, pažljivo je odabrala filmove za projekciju, koji su prikazani na prethodnim „Uhvati film” festivalima u Novom Sadu, Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru, a osvajali su nagrade i na svjetskim festivalima.

Nakon uvodnog obraćanja direktorice NUB Republike Srpske Ljilje Petrović Zečić i direktorice Filmskog festivala „Uhvati film Banjaluka” Dušice Lipovac, prikazano je osam filmova koji govore o inkluziji, prijateljstvu, ljubavi, upornosti, snazi, zajedništvu, podršci.

Nakon završene projekcije, prisutni su uz ugodan razgovor i druženje razmijenili svoja lična viđenja prikazanih filmova.

Dvanaesto izdanje „Uhvati film Banja Luka” biće održano od 12. do 14. oktobra 2023. godine u bioskopu CineStar (kino dvorana 2, 1. sprat, TC „Delta Planet”).

Festival je sufinansiran sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i Grada Banja Luka, a prijatelji festivala su: CSK print štamparija, restoran „Monogram” i hotel „Marriott”.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content