Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Pored Banera organizacije Udas, ispred mikrofona, Dušica Lipovac stoji sa velikom diplomom u rukama i obraća se.

Dušica Lipovac dobitnica priznanja „Ravnopravno – različiti”

Naša Dušica Lipovac, direktorka festivala „Uhvati film Banja Luka” dobitnica je priznanja „Ravnopravno - različiti” za doprinos u razvoju zajednice i stvaranju društva jednakih mogućnosti!

Nagradu dodeljuje Organizacija amputiraca UDAS iz Banje Luke povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a kao priznanje liderima koji su se zalagali za brojne inicijative za osobe s invaliditetom.

Pored što je direktorka Uhvati film Banjaluka, Dušica je i profesorica srpskog jezika i književnosti. Zaposlena je u JU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, kao bibliotekarka i lektorka, i u timu za odnose s javnošću. Uz podršku radnih kolega i organizacija, Dušica je 2019. godine pokrenula inicijativu za ugradnju lifta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Lift je ove godine i pušten u rad, tako da je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske postala pristupačnom i za osobe sa fizičkim invaliditetom.

Od 2016. godine, Dušica je i direktorica regionalnog Filmskog festivala „Uhvati film Banjaluka”, koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmskih ostvarenja različitih formi. Festival kroz filmsku umjetnost ističe potencijale, talente i sposobnosti osoba sa invaliditetom promovišući ih kao ravnopravne članove sa značajnim doprinosom u razvoju zajednice i izgradnje društva jednakih mogućnosti.

Ljudi sede u publici. U prvom redu je i Dušica Lipovac. Sa njihove desne strane je kamerman sa kamerom usmerenom ka nekome ispred.
Foto: UDAS

Zahvaljujći Dušičinom angažmanu u Banjoj Luci, Festival je u međuvremenu postao kulturni i umjetnički zaštitini znak u zagovaranju za ljudska prava i kao takav od velikog značaja za Banjaluku i širi region.

Priznanje „Ravnopravno – različiti” promoviše lidere i liderke sa invaliditetom i podiže svjesnost o osobama sa invaliditetom kao jednoj od najozbiljnije marginalizovanih grupa čiji se talenti i potencijali nedovoljno koriste a doprinos u razvoju zajednice često ignoriše. Navedeno priznanje ukazuje na doprinos u razvoju zajednica u kojem članovi zajednice, individualci ili grupe, poboljšavaju različite aspekte zajednice, sa ciljem izgradnje jačih i otpornijih lokalnih zajednica. Ključna svrha je izgradnja zajednica zasnovane na pravdi, jednakosti i međusobnom poštovanju.

Ovogodišnja dodjela priznanja „Ravnopravno – različiti‘‘ za lidere i liderke sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini održana je uz podšku Međunarodne koalicije za zabranu mina (International Campaign to Ban Landmines – ICBL).

Ispred Banera organizacije Udas, Dušica Lipovac stoji sa velikom diplomom u rukama. Osmehuje se.
Dušica Lipovac, Foto: UDAS

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content