Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Erwin Aljukić, Photo: Dennis König Denis Konig)

Izgradimo novi grad sa Erwinom Aljukićem

Pravac iz Minhena, stiže nam nemački glumac Erwin Aljukić. Njegov performans „Izgradićemo novi grad“ doživećemo 12. oktobra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada u okviru svečanog otvaranja 20. Međunarodnog festivala Uhvati film!

„Ja sam homoseksualac, imam invaliditet, moji roditelji dolaze iz Bosne i Hercegovine, naša porodica je muslimanska i time ujedinjujem vrlo oprečne pozicije“, opisuje sebe Erwin, koji je rođen i odrastao u Nemačkoj

Erwin je glumac, perfomer, aktivista i član Evropske filmske akademije. Dugi niz godina glumio je u nemačkoj  seriji „Marienhof“, a igrao je i u filmu „Wo ist Fred“ sa dobro poznatim Til Schweiger-om. Publika sa Uhvati film festivala zna ga iz filma „Kolege“, koji je 2016. godine dobio i nagradu za Film koji menja perspektive. Glumio je u nekoliko nemačkih pozorišta, od 2018-2020. bio je stalni član ansambla državnog teatra u Darmstatu, a trenutno je stalni član ansambla kamernog pozorišta u Minhenu. Aktivno se bavi i plesom.

Perfomans „Izgradićemo ovaj grad“ nastao je po motivima predstave „Wir werden mutig gewesen sein“, koji se izvodio u Narodnom pozorištu Darmstadt. Uživo, samo na 20. Uhvati filmu, Erwin će izvesti deo svoje uloge. Kroz  umetnost, podsetiće nas da svako od nas nosi snagu i moć da promeni sebe, a i društvo oko nas – da izgradi neku novu i bolju budućnost za sve.  Nakon perfomansa, publika će imati prilike i da prisustvuje razgovoru sa Erwinom o umetnosti i aktivizmu.

Erwin je i jedan od javnih zagovornika za prava glumaca sa invaliditetom i gej umetnika u Nemačkoj. Deo je kampanje „Actout“ za veću vidljivost LGBTQ+ profesionalnih glumaca u Nemačkoj.

„Godinama sam patio što se o meni uvek iznova sudilo samo na osnovu izgleda, a to nije jedina stvar koja me čini, ja sam mnogo više od toga. Ja sam manjina u manjini.”, kaže Erwin.

Dok nestrpljivo čekamo da doživimo sve što Erwin zaista jeste, pogledajte neke od njegovih uloga.

Erwin Aljukić, Photo Dennis König (Denis-Konig)
Erwin Aljukić, Photo Dennis König (Denis-Konig)

Vidimo se na 20. Uhvati filmu da zajedno gradimo nove gradove i sijamo ljubav i promene!

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content