Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
u holu su na štafelajima poređane u polukrug slike, ispred slika je nekoliko ljudi

Foto konkurs Uhvati film Banja Luka produžen do 1.8.

Uhvati film Banja Luka raspisuje Foto konkurs „Kultura dostupna svima”
ilustracija, vizual Uhvati film Banja Luka 2023. Stilizovan zamak, na čijem ulazu je sat i do koga vodi filmska traka kao staza. Na početku te trake piše Filmski festival Uhvati film Banja Luka

Humanitarna organizacija „Partner” iz Banje Luke uveliko priprema 12. izdanje „Uhvati film Banja Luka” festivala koji će se održati od 12. do 14. oktobra 2023. godine u Banjoj Luci. Pored filmskog programa u okviru kojeg će premijerno biti prikazani filmovi iz svih krajeva svijeta, koji su pristigli na ovogodišnji konkurs, posjetioce očekuje i zanimljiv prateći program. Dio programa biće i predstavljenje izložbe fotografija „Kultura dostupna svima”. 

Kultura doprinosi razvoju cijelog društva, tako da kulturni sadržaji treba da jednako budu dostupni svima kako bi i osobe sa invaliditetom bile prepoznate i kao konzumenti i kao stvaraoci kulturnih sadržaja.

Želimo da zajedno svim zainteresovanim pojedincima kreiramo ovu izložbu koja ima za cilj senzibilisanje javnosti za umjetnički rad osoba sa invaliditetom, te značaj pristupačnosti institucija kulture i dostpunosti kulturnih sadržaja osobama sa invaliditetom.

Konkurs za prijem radova biće otvoren od 6. juna do 01. avgusta 2023. godine.

Sve prijave će pregledati i ocijeniti naš žiri. Samo autori odabranih fotografija biće obaviješteni do 1. septembra 2023. Sve odabrane fotografije biće dio izložbe „Kultura dostupna svima” i žiri će izabrati tri najbolja rada.

Na zidovima su slike a ispred dve osobe ( korisnici invalidskih kolica) posmatraju
Na zidu su 4 fotografije

Uslovi prijavljivanja i učestvovanja:

Konkurs je otvoren za sve zainteresovane pojedince i organizacije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Cilj je prikazati osobe sa invaliditetom kao konzumente ili stvaraoce u kulturi, bez nametanja teme arhitektonskih barijera. Maksimalno tri (3) fotografije mogu da se pošalju i ne smiju biti starije od dvije godine, a autori najboljih fotografija biće nagrađeni simboličnom nagradom.

Minimalna veličina digitalne ili digitalizovane fotografije je 2048 piksela po dužoj strani, isključivo JPЕG format, u srednjoj ili visokoj kompresiji (ne maksimalnoj), odnosno, do 5 megabajta. Svaka fotografija treba da bude označena naslovom. Radovi koji budu izabrani za izložbu biće predstavljeni pod naslovom koji im je autor dodijelio i imenom autora. Potrebno je dostaviti biografiju autora sa kontakt podacima (telefon i e-mail). Radovi koji ne budu dostavljeni u roku, te ne budu ispunjavali navedene uslove, neće biti uzeti u razmatranje za izložbu na Festivalu.

Dostavljanje radova i pratećih materijala, sa naznakom „Za Konkurs za izložbu fotografija ‚Kultura dostupna svima’”, moguće je dostaviti na tri načina:

  1. Elektronskom poštom na e-mail: uhvatifilm.banjaluka@gmail.com (maksimalna veličina fajla je 5 MB);
  2. Klasičnom poštom na adresu: Humanitarna organizacija „Partner”, Ul. Srđe Zlopogleđe br. 55, 78 000 Banja Luka, Republika Srpska, BiH
  3. Ličnom dostavom na optičkom disku (CD/DVD), u zatvorenoj koverti, u prostorije HO „Partner”, svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 časova.

Sva pitanja u vezi sa foto konkursom možete slati na našu e-mail adresu: uhvatifilm.banjaluka@gmail.com .

Audio-vizuelni centar Republike Srpske i Grad Banja Luka podržali su održavanje „Uhvati film Banja Luka” festivala 2023.

na fotografiji je nekoliko osoba: dodela nagrada, mlađa ženska osoba u inv.kolicima drži u rukama zahvalnicu

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content