Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

u tzv Plavoj sali u Skupštini grada, projekcija u toku. Na fotografiji su članovi Saveta za OSI koji gledaju u projekciju.

I Savet za osobe sa invaliditetom pod utiskom Uhvati film filmova

Članovi Saveta za osobe sa invaliditetom Novog Sada, 31. oktobra imali su prilike da vide 4 filma sa nedavno završenog Uhvati film festivala.

"Danima ću o filmovima razmišljati!"

U okviru Uhvati film karavana, članovi Saveta za osobe sa invaliditetom su  imali prilike da vide 4 filma kojima smo želeli da ukažemo na određene probleme osoba sa invaliditetom ali i da ponudimo moguća rešenja. 

Prikazali smo: “Čuće se naš glas” film kojim se ukazuje na sistemske probleme sa kojima se suočavaju Gluve žene u situacijama porodičnog i seksualnog nasilja, “Tehnologija za razgovor” o asistivnim tehnologijama koje omogućavaju osobama sa invaliditetom da komuniciraju, rade, žive dostojanstvene živote kao i filmove inspirisane instinitim događajima: emotivni španski film “Reći ću ti nešto pre ulaska u tunel” i opominjući film “Sapun” o tretmanu nacističke diktature prema osobama sa invaliditetom.

Zaključak tokom diskusije nakon filmova se može sažeti u komentar predsednice Saveta Sonje Radaković: “Danima ću o filmovima razmišljati” i naše podsećanje da je upravo Savet taj koji može direktno da doprinese promeni stanja.  

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content