Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Milesa Milinković, direktorka Uhvati film i Marijana Ramić, moderatorka diskusija sede na kauču. Iza njih na platnu projektivan logo Uhvati film-a u krugu. Pored njih je zvučnik. Ispred je publika.

Pokrećemo promene u Subotici

Potrebna su nam sistemska rešenja i promene, kako bi osobe sa invaliditetom zaista bile ravnopravne i mogle da pokažu svoje talente i mogućnosti, poručili smo sa karavana „Uhvati film“ u Subotici!

Karavan „Uhvati film“ doleteo je u Suboticu! Pokrenuo je emocije, nove teme, promišljanja i promene.

U saradnji sa udruženjem „Klara i Rosa“, Subotičani su 15. juna 2023. imali priliku da pogledaju projekciju izabranih filmova sa prošlogodišnjeg Uhvati film-a i da zajedno sa nama podele utiske.

Projekcija filmova. Kadar na zid na kojem se vidi insert iz filma. Publika posmatra filmove.
U prvom planu je laptop sa kojeg se projektuje film. Na ekranu je insert iz animiranog filma: tri žene u kolicima, ispred jedne stoji video kamera. Ispred laptopa je prostorija gde se na belom platnu vidi isti insert koji je na laptopu.

Na repetoaru bili su filmovi: Tehnologija za razgovor, Moj brat je gluv, Za svaki slučaj, Čuće se na glas, Plavi limuni: Marin dar i Novi komšija. Prisutni su istakli da su im filmovi bili zanimljivi, nesvakidašnji i vrlo edukativni. Pokazali su im da malo znaju o invaliditetu i osobama sa invaliditetom i otvorili novi prostor za razmišljanje.

Najviše im se dopao film „Plavi limun: Marinin dar“ jer govori o umetničkom talentu i uspehu devojke sa Daun sindromom. Ovaj film je pozitivan primer šta sve osobe sa invaliditetom mogu, ali pokazuje neophodnost sistemske podrške društva: od inkluzivnog obrazovanja, do društva bez predrasuda i diskriminacije.

Pokrećemo promene širom Srbije! Pratite nas i saznajte u kojem gradu sledeći put gostujemo.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content