Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
konferencija-od-nediskriminacije-do-razvoja-publike i logoi

Prijavite se na Uhvati film konferenciju: „Od nediskriminacije do razvoja publike“

Želite da vaš filmski festival poseti više ljudi, pogotovo nova publika, koja ređe dolazi na vaše događaje? Povećanje pristupačnosti vašeg Festivala, znači i razvoj publike – više posetilaca! Kako i zašto saznajte na stručnoj konferenciji „Od nediskriminacije do razvoja publike“ koja će se održati 13. oktobra od 10h u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru 20. Međunarodnog filmskog festivala Uhvati film.

Specijalni govornik na konferenciji biće Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije, u okviru koje se razvijaju programi razvoja publike i filmske edukacije.

Podršku konferenciji upravo je pružila Evropska filmska akademija, u okviru svog programa Knowledge sharing, pored Ministarstva kulture i informisanja.

Pozivamo vas da učestvujete na konferenciji, popunjavanjem prijavnog formulara na linku Rok za prijavu je 7. oktobar, a broj mesta je ograničen!

Konferencija je namenjena organizatorima filmskih festivala i svima koji žele da nauče kako se povećanjem pristupačnosti događaja razvija publika odnosno širi krug korisnika – učesnika i realizatora događaja, ali i kreiraju snažniji participativni programi koji doprinose kvalitetu sadržaja i društvenim promenama.

EuropeanFilmAcademy_Label_KnowledgeSharing

Konferencija će dati odgovore na pitanja koje elemente pristupačnosti je neophodno ispuniti da bi se uticalo na razvoj publike, kako ih budžetirati, koje su dobrobiti pristupačnog festivala, ali i kako zajedničkim snagama možemo uticati na javnost i donosioce odluka da više pažnje i sredstava odvoje na pristupačnost filmskih festivala.

Pored direktora Evropske filmske akademije, na konferenciji će govoriti i:

Milesa Milinković, direktorka Uhvati film festivala, Violeta Vlaški, Društvo za digitalnu pristupačnost Digitas 24, Milica Lazarević, Prevoditeljka na znakovni jezik, autorka pristupačnih filmova i muzičkih videa, Mirjana Isakov, Centar za socijalnu inkluziju, Novi Sad i Marijana Ramić Vulin, pr Uhvati film.

Nakon izlaganja, planiran je Okrugli sto: „Prevazilaženje izazova filmskih i festivalskih producenata u postizanju pristupačnosti“, u okviru kojeg će prisutni moći izneti svoja iskustva, prepreke na koje nailaze u svom radu, postavljati pitanja i dobiti odgovore.

Konferencija se realizuje u okviru 20. Međunarodnog filmskog festgivala “Uhvati film”, koji je najpristupačniji filmski festival u regionu. Svi filmovi su audioopisani i sinhronizovani na srpski, po PRVI put u istoriji filmskih festivala u Srbiji. Svi filmovi su opisno titlovani na srpski. Svi govorni segmenti prevode se na srpski znakovni jezik. Svi događaji se realizuju u fizički pristupačnom prostoru – Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Cilj Festivala je afirmacija domaćih i inostranih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, čiji su akteri osobe sa invaliditetom, kao i promocija mogućnosti i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz umetnost.

Više o predavačima/cama i detaljnu agendu pronađite: ovde.

* Radni jezik konferencije je srpski, osim obraćanja Matthijs Wouter Knol (Evropska filmska akademija) koje će biti na engleskom. Konferencija će se prevoditi i na srpski znakovni jezik.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content