Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

logo festivala Uhvati film NS, Rijeka, Banja Luka, Kotor

KONKURS- NATJEČAJ ZA FILMOVE 2023. je otvoren

SR/BiH/MNE

Filmski festival „Uhvati film” je međunarodnog karaktera i realizuje se u Novom Sadu a zatim u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru sa ciljem promocije potencijala i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz tematski i um(j)etnički specifičnu selekciju filmova.

Uslovi konkursa:

 1. Tema: Invalidnost ili Minimum jedan akter je osoba sa invaliditetom (Filmovi koji promovišu medicinski/humanitarni/religiozni model invalidnosti odnosno stereotipe neće ući u selekciju).
 2. Trajanje: do 30 minuta
 3. najmanje DVD kvalitet
 4. da imaju titl na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku** (** Posebno c(ij)enimo ako su filmovi opisno titlovani ili na drugi način prilagođeni gluvim osobama)

Filmovi moraju biti poslati najkasnije do 10. 04. 2023.

Sve troškove, kao i rizik slanja filmova, snosi pošiljalac. Filmovi i kopije koje pristignu na konkurs zadržavaju organizatori. Organizatori se obavezuju da filmove neće koristiti u komercijalne svrhe. Za projektovanje filmova koji budu odabrani u program festivala i programa u postprodukciji, organizatori neće isplaćivati nadoknade ni autorima ni producentima. Organizatori zadržavaju pravo korištenja is(j)ečaka iz filmova u trajanju do 3 minuta isključivo u svrhu promocije programa Filmskog festivala „Uhvati film”.

Filmovi koji budu izabrani po oc(j)eni stručnog žirija biće prikazani u okviru filmskog programa
21. Filmskog festivala „Uhvati film!” u periodu 11. 10 – 15. 10. 2023. godine u Novom Sadu (SR) a zavisno od finansijskih sredstava biće audioopisani i sinhronizovani na srpski jezik.

Filmovi koji budu izabrani za program Festivala u Novom Sadu ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banjoj Luci (BiH), u Rijeci (HR) i Kotoru (CG) ali i u okviru postprodukcije (onlajn i/ili oflajn).

Najbolji filmovi biće nagrađeni plaketama i plasiraće se direktno na Festival evropskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu.

Pored plakete za najbolji film, za najbolji scenario i najbolju režiju, stručni žiri će dod(ij)eljivati i specijalne plakete za doprinose na polju invalidnosti imajući u vidu:

 • Da li/koliko film gledaocima pruža alternativni/drugačiji način pogleda na invalidnost?
 • Koliko je originalan pristup temi invalidnosti?
 • Koliko je film zanimljiv/privlači pažnju/ostavlja utisak?
 • Koliko su izb(j)egnuti stereotipi o invalidnosti?
 • Koliko film pruža novih informacija o invalidnosti?

 

Neki filmovi možda neće biti izabrani u filmski program Uhvati film Novi Sad, ali  mogu biti de(i)o Uhvati film Kids. Autori će biti direktno posebno obav(ij)ešteni o tome.

Ako su filmovi prijavljeni preko platformi: Filmfreeway,  Festhome, Clickforfestivals, prijavni formular nije potreban.  

Ukoliko film/ove dostavljate preko Youtube, Wetransfer, Vimeo i sl. obavezno na e-mail uhvatifilm@gmail.com dostaviti i:

 • popunjen prijavni formular  
 • minimum 2 fotografije iz filma (max. 5)
 • dijalog listu u srt formatu
 • trejler (ako postoji) ili link za download

 

Za više informacija možete nas kontaktirati na uhvatifilm@gmail.com

Osim projekcija filmova na temu invalidnosti, Festival ima i prateće programe i postprodukciju koja obuhvata gostovanja, tj. projekcije u prostorima kulture, školama, ustanovama i sl., kao i na drugim festivalima a u Novom Sadu i Uhvati film Kids – projekcije filmova primerenih d(j)eci uzrasta od 7–12 godina.

Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija um(j)etničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

UHVATI FILM NOVI SAD JE NAJPRISTUPAČNIJI  FILMSKI FESTIVAL U REGIONU. Održava se u fizički pristupačnim prostorima, svi filmovi imaju opisne titlove na srpskom jeziku, a govorni sadržaji prevođeni na srpski znakovni jezik. Filmski program je kroz audiodeskripciju i sinhronizaciju pristupačan i sl(ij)epim i slabovidim osobama.

Proud to be a partner of

ovd(j)e preuzmite prijavni formular

(za prijavu filma preko vimeo, youtube, we transfer i sl)

organizatori Uhvati film festivala

UDRUGA “SPIRIT”

Rijeka, Hrvatska

HUMANITARNA ORGANIZACIJA “PARTNER”

Banja Luka, Bosna i Hercegovina  

podelite poziv sa prijateljima

Facebook
Email
WhatsApp
Skip to content