Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Filmska klapa na kojoj u polju za naziv scene stoji logo Uhvati film a u polju koji put se scena ponavlja stoji 21. U pozadini je zgrada i logo KCNS.

Prijavi film – otvoren konkurs za 21. Uhvati film

Do 10. aprila, primamo kratkometražne filmove na temu invalidnosti! Filmovi koji uđu u selekciju, biće premijerno prikazani na 21. Uhvati filmu u Novom Sadu i ući u uži izbor za prikazivanje na Uhvati film izdanjima u Rijeci, Banjaluci i Kotoru.

Ako tvoj film ima makar jednog aktera koji je osoba sa invaliditetom, podstiče na razmišljanje, pokreće promene, a ujedno je i inovativan i filmski kvalitetan – ne oklevaj – pošalji ga na upravo otvoreni konkurs za za filmove za ovogodišnje izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film“.

Kako da pošalješ film?

Filmove pošalji putem interneta-platformi na kojima je otvoren konkurs za 21. Uhvati film (Filmfreeway,  Festhome, Clickforfestivals) ili na mejl uhvatifilm@gmail.com (u ovom slučaju film možeš poslati preko wetransfer-a, youtube-a ili vimeo-a,…).  Za prijave preko specijalizovanih platformi, pratite upustva na sajtu. Za prijave na mejl potrebno je dostaviti i: popunjen prijavni formular, biografiju, 2 fotografije iz filma, dijalog listu u .srt formatu i trejler (ako postoji).

Kakav film mogu da prijavim?

Tehnički: da traje do 30 minuta, ima najmanje DVD kvalitet i titl na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku. Posebno cenimo ako su filmovi opisno titlovani ili na drugi način prilagođeni gluvim osobama.

Suštinski: da invaliditet pokazuje na nestereotipan i nesenzacionalistički način, pokazuje umetničke kvalitete osoba sa invaliditetom (rediteljske, glumačke), da je originalan i inovativan, da pokreće tabu teme, prikazuje izazove, ali i moguća rešenja, da podstiče na razmišljanje, donosi umetnički doživljaj, menja perspektive i pokreće promene. Film treba da ima makar jednog aktera/ku osobu sa invaliditetom, ali nužno ne mora da invaliditet bude glavna tema.

bioskopska sala, stolice su prazne ali na platnu piše Prijavi film za Uhvati film

Šta dobijaš prijavom?

Podsećamo, konkurs je regionalni – jedinstven za sva četiri izdanja Uhvati filma. Filmovi koji stručni žiri iz domena filma i invalidnosti selektuje za novosadsko izdanje u Uhvati film 2023, ulaze u uži izbor za prikazivanje na Uhvati film izdanju u Rijeci, Banjaluci i Kotoru!

Najbolji filmovi biće nagrađeni plaketama i plasiraće se direktno na Festival evropskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu. Verujemo da ćemo i ove godine uspeti da audiopišemo i sihnronizujemo selektovane filmove na srpski i time ih učinimo pristupačnim slepima.

Postoji mogućnost da tvoj film, bude izabran i za naše druge dodatne programe Uhvati film brenda: edukacije po školama, projekcije namenjene deci i filmske karavane duž regiona.

Do kad da pošalješ film?

Rok za slanje je 10. april. Ukoliko je tvoj film selektovan, odgovor ćeš dobiti mejlom do 15. maja.

Ne propusti priliku da budeš deo jedinstvenog najpristupačnijeg festivala u regionu i da zajedno menjamo perspektive i pokrenemo promene!

Čekamo te!

Zvanični tekst konkursa i više informacija pročitaj u našem zvaničnom pozivu. 

na bioskopskom platnu insert iz animiranog filma, u kadru je baka. Ispred platna, publika (deca), sva mesta popunjana

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content