Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Bioskopska sala. Kadar ka velikom filmskom platnu na kojem se vidi scena iz animiranog filma: dečak u krupnom planu drži čašu u ruci. Publika sedi na stolicama i posmatra ekran.

Pošalji film na 22. Uhvati film: Otvoren konkurs za nove filmove koji menjaju perspektive!

Do 10. aprila otvoren je konkurs za kratkometražne filmove na temu invaliditeta za 22. Međunarodni filmski festival Uhvati film. Svi selektovani filmovi, ući će u uži izbor za prikazivanje na narednim izdanjima Uhvati film festivala u Rijeci, Kotoru i Banjaluci.

Uhvati film čeka tvoj film!

U potrazi smo za kratkometražnim filmovima do 30 minuta, u kojima je makar jedan akter/ka osoba sa invaliditetom, koji pomera granice filmske umetnosti, ruši predrasude i tabue, a ujedno pruža nove uvide i perspektive.

Prepoznali ste se svoj film?

Odmah ga prijavite na novootvoreni konkurs za filmove filmskog festivala Uhvati film. Prijave se vrše putem interneta:

  1. Na platformama na kojima je otvoren konkurs za Uhvati film (Filmfreeway, Festhome, Clickforfestivals), za prijave pratite upustva na sajtu;
  2. Na mejl uhvatifilm@gmail.com (u ovom slučaju film možeš poslati preko wetransfer-a, youtube-a ili vimeo-a,…). Pored filma potrebno je dostaviti i: popunjen prijavni formular, biografiju, 2 fotografije iz filma, dijalog listu u .srt formatu i trejler (ako postoji).
Publika u bioskopskoj sali.
Foto: Maja Tomić, Uhvati film Novi Sad

Koji filmovi ulaze u razmatranje?

Oni koji traju do 30 minuta, imaju najmanje DVD kvalitet i titl na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku. Posebno se ceni ukoliko su filmovi opisno titlovani, audio opisani ili na drugi način prilagođeni gluvim ili slepim osobama.

Primamo filmove koji pokazuju umetničke kvalitete osoba sa invaliditetom (rediteljske, glumačke, jer film ne mora da bude o invaliditetu da bi imao makar jednog aktera osobu sa invaliditetom), koji govore o važnim društvenim temama, koji govore o višestrukoj diskriminaciji, koji prikazuju izazove i rešenja, koji ostavljaju snažan utisak.

Ne primamo filmove koji promovišu invalidnost kao bolest/tragediju/kaznu od boga, koji podržavaju stereotipe o osobama sa invaliditetom, koji na senzacionalistički način govore o invaliditetu i izazivaju patetiku.

Izabrani filmovi ulaze u selekciju Uhvati film mreže!

Konkurs je regionalni – jedinstven za sva četiri izdanja Uhvati filma. Filmovi koji stručni žiri iz domena filma i invalidnosti selektuje za novosadsko izdanje u Uhvati film 2024, ulaze u uži izbor za prikazivanje na narednim izdanjima Uhvati film Rijeka, Banjaluka i Kotor!

Najbolji filmovi dobiće i nagrade u vidu plaketa, a postoji mogućnost da tvoj film, bude izabran i za naše druge dodatne programe Uhvati film brenda: edukacije po školama, projekcije namenjene deci i filmske karavane duž regiona.

Rok za slanje filmova je 10. april.

Svi filmovi koji budu selektovani, obaveštenje će dobiti putem mejla do 15. maja.

Uhvati film čeka tvoj film – da zajedno uživamo u sjajnoj filmskoj umetnosti, menjamo sebe i svet oko nas – menjamo perspektive.

Zvanični tekst konkursa pročitajte u našem zvaničnom pozivu.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content