Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Marijana-Milesa-Sandra
Ako želite da uživate u zelenilu, neobičnim kanalima i divite se građevinama nastalim bukvalno na vodi – pravac Hamburg! Ovaj nemački grad, poznat kao jedan od najzelenijih u Evropi, od 1-3. juna bio je stanica Uhvati film ekipe: Milese i Marijane. Na inicijativu Evropske filmske akademije, čiji smo odnedavno i članovi, a na poziv Kratkometražnog festivala u Hamburgu, dobile smo priliku da našu misiju predstavimo pred mnogobrojnim svetskim filmskim radnicima i uživamo u svakoj minuti.

Put je počeo sa otkazivanjem letova. Hrabro smo krenule, šta je najgore što može da se desi? Da zaglavimo na nekoj fascinantnoj destinaciji. Zaglavile nismo, ali fascinantnu destinaciju sigurno smo posetile –  grad Hamburg i sjajnu ekipu Kurzfilm Festival Hamburg.

Čime nas je Hamburg oduševio?

Ljudima. Brižnim, ljubaznim, spremnim da pomognu. Kulturom, arhitekturom. Brigom o okolini i prirodi. Zelenilom i cvrkutom ptica. Atmosferom – čini se da je nivo stresa u tom gradu – 0.

Hamburg nas je oduševio i pristupačnošću. Spušteni ivičnjaci, prilagođeni javni prevoz. Nismo primetile posebne pogleda na osobe sa invaliditetom. Ali jesmo primetile svest o elementima pristupačnosti osobama sa invaliditetom. Kako:

  1. Organizatori su Milesu pitali: koja vrsta podrške joj je potrebna, obezbedili pristupačan hotel, transfer do mesta događaja, iako su znali da dolazi sa personalnom asistentkinjom,
  2. Pored kolica koje koriste osobe sa invalidtetom, obezbedile su i jastučić,
  3. Obezbedili su pristupačn toi-toi, imajući svest da prostor konferencije jeste pristupačan, ali da toalet nije ( drugi sprat bez lifta).
  4. Nisu pretpostavili, očekivali da se snađemo, pitali su i angažovali se da svi učesnici budu ravnopravni.

Konferencija u umetnički oblikovanom prostoru

Sandra Leege (EFA), Milesa i Marijana (Uhvati film), Foto: Privatna arhiva

Ono što nas je na festivalu oduševilo je scenografija. Umesto formalne i pomalo dosadne sale, konferencija se održala u prostoru koji je bio u stvari jedna izložba. I to ne bilo kakva: interaktivna, filmska izložba. Vozili smo žuti taksi, ubacili se u pozorišnu predstavu, slikali na vip postolju i uživali u umetničkim instalacijama. Sjajna ideja, sjajna postavka.

Već sam rekla da smo oduševljene ljubaznošću organizatora, ali i naše Sandre Leege iz European Film Academy. Kad se izgrliš sa nekim koga znaš samo preko Zoom sastanaka, jasno vam je kakva je saradnja u pitanju.

A sam grad. Jezera, mostići, kanali, divne stare zgrade i luka su da stane dah. Ako ste tu negde, ne propustite. Lepo, osvežavajuće, okrepljujuće. Šetali smo duž zelenih ulica, uživali u cvrkutu ptica i osetili mir u duši.

Povratak – još kasnih letova, gužve na aerodromima, haos na našem aerodromu i nazad u Novi Sad. Puni utisaka, sjajne energije, novih ideja. Sa saznanjem da naša misija raste, da smo sve snažniji i da to što radimo jeste važno – ne samo nama samima koji Uhvati film živimo – već svima. Samo treba da smo udruženi, glasni i vidljiviji. I da sijamo ljubav, u Srbiji, Hamburgu, Evropi, svuda u svetu!

Foto: Privatna arhiva

Do sledeće evropske stanice!

Marijana Ramić

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content