Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.

*HR

Zašto je „Uhvati film” jedinstveni festival u regiji?

„Uhvati film” spaja regiju

Uhvati film Novi Sad
Novi Sad 2021. Foto: Maja Tomić

„Uhvati film” je međunarodni filmski festival na teme invaliditeta. Po višegodišnjoj tradiciji, svake se godine krajem rujna održava najprije u Novom Sadu, na dobro poznatom mjestu – u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada, kasnije u Rijeci, Banjoj Luci i Kotoru. Uz sjajne kratkometražne filmove, raznovrsni umjetnički program i radionice, „Uhvati film” zajedno s publikom mijenja perspektive. „Uhvati film” čini da svi spoznajemo ljudske mogućnosti i granice; učimo iznova da nešto nije nemoguće napraviti, da se može izvesti na neočekivane načine, da se neke stvari uopće ne moraju učiniti! I to sve besplatno!

Jedini smo regionalni festival na temu invaliditeta!
Svoja izdanja imamo u Novom Sadu, Rijeci, Banjoj Luci i Kotoru.

Zajedno svi činimo festival koji mijenja perspektive

Svake godine na festivalu „Uhvati film” prikaže se preko 30 kratkometražnih filmova, iz svih krajeva svijeta. Na javni natječaj pristiglih više stotina filmova selektira stručni žiri iz domene filma te invaliditeta. Prikazani filmovi su visoke umjetničke kvalitete. Igrani su, animirani i dokumentarni. Traju do 30 minuta. Zajedničko im je da imaju moć, da otvaraju drugi uvid u stvarnost, ruše stereotipe i predrasude pružajući drugačiji pogled na svijet. Invalidnost ne prikazuju kao bolest, već različitost; osobe s invaliditetom kao osobe; društvene prepreke kao izazove koje bismo svi trebali rušiti.

Nakon projekcija filmova slijede inspirativni razgovori s autorima, gostima, publikom. Na taj način „Uhvati film” stvara prostor za razvoj kritičkog mišljenja i dijaloga, govoreći o onome o čemu drugdje niste imali prilike čuti. Festival afirmira umjetničke talente osoba s invaliditetom, kroz performanse, muzičke i scenske nastupe, izložbe, promocije knjiga i druge oblike stvaralaštva, „Uhvati film” postaje inkluzivna spona među umjetnicima duž regije.

„Uhvati film” širi svijest o pristupačnosti.

Sva izdanja „Uhvati film” festivala vode računa o pristupačnosti svog sadržaja u najvećoj mogućoj m(j)eri. Novosadski „Uhvati film” održava se u maksimalno postojećem fizički pristupačnom prostoru (pristupačan bioskopski prostor i toalet za osobe sa invalidetom). Svi programi festivala su prilagođeni gluvim i nagluvim osobama (filmovi titlovani, govorni segmenti prevode se na znakovni jezik). De(i)o filmskog programa i pratećeg programa je sinhronizovan te pristupačan sl(ij)epim i slabovidim osobama. Ulaz na Festival je besplatan za sve kako bi kvalitetan kulturni sadržaj koji nudimo bio što dostupniji svima.

Svake godine, izabrani filmovi sa Festivala budu prikazani po gradovima širom Srbije i Hrvatske, kako bi bili dostupni i onima koji su udaljeniji od velikih gradova, jer je kultura potreba svih nas

Uhvati fim Novi Sad, slepa osoba, deskripcija fotografija
Novi Sad, izložba Fotografija ti priča, 2021. Foto: Maja Tomić

Kako su povezani „Uhvati sa mnom ovaj dan” i „Uhvati film”?

„Uhvati film” nastao je kao međunarodna filmska manifestacija „Uhvati sa mnom ovaj dan” 2003. godine, u organizaciji Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom u Novom Sadu.
Manifestacija je postala festival koji od 2011. nosi naziv „Uhvati film” jer je te godine održan i prvi Riječki de(i)o Festivala. Banjalučki Filmski festival o osobama sa invaliditetom je postao de(i)o Uhvati film mreže  2017, a prvi „Uhvati film” u Kotoru održan je 2019. godine.

„Uhvati film” nastao je kao međunarodna filmska manifestacija „Uhvati sa mnom ovaj dan” 2003. godine u Novom Sadu, u organizaciji Novosadskog udruženja studenata s invaliditetom. Manifestacija je postala festivalom koji od 2011. nosi naziv „Uhvati film” jer je te godine održan prvi Riječki dio Festivala. Banjalučki Filmski festival o osobama s invaliditetom postao je 2017. dio Uhvati film mreže, a prvi „Uhvati film” u Kotoru održan je 2019. godine.

„Uhvati film” vrijedi!

Satkani smo na vr(ij)ednostima poštovanja ljudskih prava. Na spajanju i povezivanju svih različitosti. Na razvijanju empatije i društvene odgovornosti. Na želji da prom(ij)enimo ustaljena gledanja na sv(ij)et. Da podstaknemo na preispitivanje sebe i društva u kojem živimo. I na koncu, na podsticaju na akciju – kako bismo zajedničkim snagama izgradili pravedniji sv(ij)et za sve.

Satkani smo na vrijednostima poštovanja ljudskih prava; na spajanju i povezivanju svih različitosti; razvijanju empatije i društvene odgovornosti; na želji da promijenimo ustaljena gledanja na svijet, potaknemo na preispitivanje sebe i društva u kojima živimo. I na koncu, na poticaju na akciju – kako bismo zajedničkim snagama izgradili pravedniji svijet za sve.

Dobitnici smo nagrade ‒ Udruženje filmskih umetnika Srbije dodijelilo je „Uhvati film” festivalu 2018. Diplomu za promociju humanih vrijednosti te osoba s invaliditetom na filmu!

Dodela diplome za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu, 2018. foto-Z-Stromar
Dodela diplome za promociju humanih vrijednosti te osoba sa invaliditetom na filmu, Beograd 2018. foto-Z-Stromar

Uhvati film Novi Sad dobitnik je nagrade Prvi glas građana u okviru kampanje Pokretači promena 2022!

Direktorka festivala, Milesa Milinković i još jedna žena poziraju i osmehuju se. Milesa drži nagradu, žena drži mikrofon. Nedaleko od njih je voditelj programa koji drži papir u rukama. Iza njih je baner na kojem piše Nagrada Pokretači promena - Nagrada 2022.

Kad su natječaji?

Natječaj za nove filmove, jedinstven za sva “Uhvati film” izdanja, raspisujemo svake godine u veljači. Pored filmova koji odgovaraju na temu invaliditeta dobrodošli su i filmovi čiji su autori osobe s invaliditetom, za koje je tema slobodna.

Natječaj za volontere (Novi Sad) otvoren je od travnja; svi su dobrodošli. Potrebno je samo da s nama dijelite iste vrijednosti i budete otvoreni za promjene perspektiva.

„Uhvati film” pruža mnoštvo mogućnosti i za edukaciju.

 I to ne samo kroz sjajno obrađene sv(j)etske teme u filmovima i diskusijama, već i kroz nam(j)enske tematske radionice iz oblasti invalidnosti, filma i ljudskih prava ‒ naše tzv. follow-up projekte.

Publika „Uhvati film” festivala ima jedinstvenu priliku da bude de(i)o zabavnog, edukativnog i društveno angažovanog kulturnog događaja.

Ne samo kroz živopisno obrađene svjetske teme u filmovima i diskusijama, već i kroz naše follow-up projekte – namjenske tematske radionice iz domene invaliditeta, filma i ljudskih prava.

 

Publika „Uhvati film” festivala ima jedinstvenu priliku da bude dio zabavnog, edukativnog i društveno angažiranog kulturnog događaja.

Novosadski Uhvati film radi ekipa KAO „Parnas”.

Riječki Uhvati film realizira Udruga „Spirit” Rijeka.

Banjalučki Uhvati film organizira HO „Partner”.

Kotorski Uhvati film djelo je NVO „ART 365” Podgorica.

Ko čini naš tim, pogledajte ovdje.

Uhvati film Banja Luka, publika u sali
Banja Luka, 2019. Foto: Tea Jagodić
Uhvati film Kotor publika
Kotor, 2019.
Uhvati fim Novi Sad 2021
Novi Sad, 2021. Foto: Maja Tomić
Uhvati film Rijeka publika i direktor, diskusija
Rijeka, 2018. Foto: Maja Tomić

*Međunarodni Filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ unet je u evidenciju o Deponovanju autorskih dela i predmeta srodnih prava u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije, dana 28. oktobra 2008. godine pod rednim brojem 3998. na zahtev autorke dela Ljiljane Ćumura sa brojem prijave A-608/08. Prvobitnu ideju Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ kreirale su: Ljiljana Ćumura,  Milica Mima Ružičić Novković (Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom) i Tatjana Stojšić Petković (Centar „Živeti uspravno“ Novi Sad).

želiš da drugi saznaju o našem festivalu? podijeli stranicu sa drugima!

logo festivala Uhvati film NS, Rijeka, Banja Luka, Kotor

Ostanite uz naš sajt i društvene mreže

gd(j)e možete uvek uhvatiti nove Uhvati film
Skip to content