Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Slogan Sijamo ljubav

Sijamo ljubav na 20. Uhvati film-u

Jeste li spremni za mnogo ljubavi, malo sjaja i istinskih promena perspektiva? Ne propustite 20. Međunarodni filmski festival „Uhvati film“, koji će od 12-16. oktobra sijati ljubav i promene u Kulturnom centru Novog Sada i doneti nam raznovrstan i nesvakidašnju program.

Pored projekcije čak 29 sjajnih kratkometražnih filmova koji menjaju perspektive, Uhvati film donosi i nastupe dva izvrsna inostrana umetnika: Erwina Aljukića iz Nemačke i Kente Kambara iz Japana, ali i stručnu konferenciju „Od diskriminacije do razvoja publike“ na kojoj je uvodni govornik Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije.

Na 20. izdanje Uhvati film-a posebno smo ponosni, jer je ove godine Uhvati film najpristupačniji filmski festival u regionu. Po prvi put jedan filmski festival pristupačan je osobama sa fizičkim invaliditetom, Gluvima i slepima! Svi filmovi su audioopisani i sinhronizovani na srpski, po PRVI put u istoriji filmskih festivala u Srbiji, i opisno titlovani na srpski. Svi govorni segmenti prevode se na srpski znakovni jezika, događaji se realizuju u fizički pristupačnom prostoru – Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada. Pored ljubavi, Uhvati film sija i ravnopravnost!

Gradimo novi grad sa Erwinom Aljukićem

Festival se svečano otvara u sredu 12. oktobra od 18h u Bioskopu Kulturnog centra Novi Sad. Na pozornici nas čeka nemački glumac Erwin Aljukić koji će uživo na sceni izvesti performans „Izgradićemo novi grad“, a zatim će sa nama diskutovati o važnosti umetnosti i društvenog aktivizma. Erwin je glumac, perfomer, aktivista i član Evropske filmske akademije. Poznat je iz različitih filmskih ostvarenja (serija „Marienhof“, film „Wo ist Fred“ i „Kollegen“). Erwin je jedan od javnih zagovornika za prava glumaca sa invaliditetom i gej umetnika u Nemačkoj, a član je i Evropske filmske Akademije. Pored sjajnog Erwina, publika će uživati i u nagrađenom prošlogodišnjem filmu „Orkestar Los Bengalas“.

Erwin Aljukić, Photo Dennis König (Denis-Konig)
Erwin Aljukić, Photo Dennis König (Denis-Konig)
matthijs-wouter-knol_Photo-Angela-Ragenbrecht
Matthijs Woulter Knol, Direktor Evropske filmske akademije, otvoriće 20. Uhvati film a 13.10. govoriće na Konferenciji "Od nediskriminacije do razvoja publike"

Narednog dana, 13. oktobra govorimo o razvoju publike i pristupačnosti.

Naredni dan, 13. Oktobar od 10h započinjemo konferencijom „Od nediskriminacije do razvoja publike“. Konferencija će dati odgovore na pitanja koje elemente pristupačnosti je neophodno ispuniti da bi se uticalo na razvoj publike, kako ih budžetirati, koje su dobrobiti pristupačnog festivala, ali i kako zajedničkim snagama možemo uticati na javnost i donosioce odluka da više pažnje i sredstava odvoje na pristupačnost filmskih festivala.

U okviru konferencije, planiran je Okrugli sto: „Prevazilaženje izazova filmskih i festivalskih producenata u postizanju pristupačnosti“, u okviru kojeg će prisutni  izneti svoja iskustva, prepreke na koje nailaze u svom radu, postavljati pitanja i tražiti rešenja. Specijalni govornik na konferenciji biće Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije.

Filmovi koji menjaju perspektivu od 13-16. oktobra od 18h

Istog dana nakon konferencije, od 18h u Bioskopu Kulturnog centra Novi Sad sijamo nove filmove. Čak 29 filmova iz 18 zemalja sveta biće prikazano u okviru takmičarskog programa Uhvati film festivala. Filmovi su umetnički kvalitetni, tematski i žanrovski raznovrsni, sa snažnim porukama. Pokazuju nam važnost empatije, solidarnosti i prijateljstva. Sijaju brigu za sebe i druge. Ukazaju na odgovornost svih nas da gradimo nove gradove za sve. Sijaju rešenja i promene. Sijaju ljubav.

Detaljna satnica filmskog programa, kao i opisi filmova, dostupni su na linku.

Nakon filmova razgovaramo.

Nakon projekcije filmova svaki dan očekuju nas razgovori sa povodom. Objašnjavamo, diskutujemo i razmenjujemo utiske. Učimo, kritički preispitujemo sebe, druge i svet oko sebe. Rušimo stereotipe i predrasude i menjamo perspektive. U goste nam dolaze: Erwin Aljukić, Milica Veljković, Siniša Tucić, Helga Paškvan, Milica Lazarević i Kenta Kambara. Detaljne podatke o njima, nađite na našem sajtu.

Nastupom Kenta Kambare svečano zatvaramo Uhvati film.

milica veljkovic
Milica Veljković, aktivistkinja i novinarka s kojom razgovaramo s povodom 13.10. nakon filmova

Nakon filmskih projekcija, 16. oktobra, uživaćemo u filmu „Kuden&Kenta Kambara“ u kojem je Kenta glavni akter, a zatim i u njegovom perfomansu „Sunce“. Kenta je japanski performer koji svojom umetnošću želi da utiče na promenu perspektive javnosti prema osobama sa invaliditetom. Nastupao je na zatvaranju Paraolimpijskih igara u Riu 2016 i na otvaranju Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. Više o Kenti, možete saznati i ovde.

Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival na temu invalidnosti. Već 20. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, a od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.  

Ne propustite 20. Uhvati film od 12-16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada i zajedno sa nama sijajte ljubav i promene!

Ovogodišnje izdanje festivala deo je zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture, programskog luka  „Druga? Evropa“.

20. Uhvati film podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada,  Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji, Erste banka i EU–Japan Fest Japan Committee.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content