Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Publika u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Zašto je 21. Uhvati film mesto odakle kreću promene?

Ovogodišnji 21. Uhvati film održan je od 11-15. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, pod sloganom pokrenimo promene!

Od nastanka, festival Uhvati film ima isti cilj: da pokreće emocije, akcije, ljudske priče, aktivizam i promene! Nema Uhvati filma bez menjanja perspektiva i promena u nama i svetu oko nas!

I vreme je bilo da konačno 21. Uhvati film istakne ovu misiju! Uz preko 30 filmova, više od 500 ljudi u publici i oko 15tak učesnika i gostiju, 21. Uhvati film održan je od 11. do 15. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada i opravdao epitet festivala koji menja perspektive.

Uhvati film: svečano otvaranje

Festival smo svečano otvorili u sredu 11. oktobra. Nakon formalnog dela u okviru kojeg smo se prisetili istorijata, misije i vizije festivala, gledali smo najbolje Uhvati film filmove ikad u izboru užeg tima Festivala. Podsetili smo se filmova koji su zauvek dotakli naša srca i promenili naš um: Gluva ljubav, Lica i Viki. Ove filmove prikazali smo audio-opisane i sinhronizovane na srpski i titlovane, čime su bili pristupačni i slepim i Gluvim osobama.

U naredna četiri dana uživali smo u premijernih 29 filmova iz 18 država sveta, koji su spontano podelili program u četiri celine

Ispred bine Bioskopa Kulturnog centra Novog Sada dve žene. Jedna znakuje, druga čita sa papira koji drži u ruci. Pored njih je baner Uhvati film. Pored banera stoji Milesa Milinković, direktorka Uhvati film festivala.
Ispred bine Bioskopa Kulturnog centra Novog Sada jedna žena znakuje, druga žena (Suzana Ristanić) stoji i govori. Pored njih je baner Uhvati film ispred kog stoje dve mlađe žene. Pored banera stoji Milesa Milinković, direktorka Uhvati film festivala.

Moć pojedinca da pokrene promene!

Dve žene poziraju sa Uhvati film zahvalnicom i nagradom Pokretači promena: Milesa Milinković, direktorka Uhvati film-a i žena u kolicima: Milica Knežević.

Filmski takmičarski program započeli smo u četvrtak 12. oktobra filmovima o pojedincima koji menjaju perspektive – uz malo ili puno podrške. Ovi filmovi su sjajan primer kako bi trebalo prikazati osobe sa invaliditetom u javnosti, da se izbegne kontekst superherojstva ili sažaljenja. Nakon filmova, razgovarali smo sa aktivistkinjom Milicom Knežević. Ona je istakla važnost pravilnog predstavljanja osoba sa invaliditetom u javnosti, ali i pristupačnog okruženja – još jednom ponovivši da je pristupačnost stvar poštovanja zakona, a ne lične volje pojedinca.

Moć umetnosti da pokrene promene!

Narednog dana, u petak 12. oktobra, istakli smo umetnost i osobe sa invaliditetom. Na repertoaru bili su filmovi koji pokazuju moć umetnosti da menja stvarnost, ali i filmovi koji pokazuju umetničke potencijale osoba sa invaliditetom. U diskusiji, nakon projekcija, ugostili smo ekipu turskog filma Nečuvene stvari i našu stalnu saradnicu i članicu žirija, Tatjanu Stojšić Petković. Govorili smo o filmovima koji obrađuju snažne društvene teme, ali i koliko je važno da osobe sa invaliditetom imaju prilike da iskoriste svoje umetničke potencijale. Prisutni su se složili da je Uhvati film sjajan primer promene koje donosi umetnost, ne samo jer širi svest o sistemskim problemima i preprekama, nego nudi i pokazuje rešenja.

Ispred bine Bioskopa Kulturnog centra Novog Sada četvoro ljudi: žena u kolicima sa naočarima, pored nje sedi žena koja drži mikrofon i obraća joj se, pored nje devojka i momak sa kačketom. Ispred njih je sto na kojem je znak Uhvati film.
Publika u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Da li je ljubav svima dozvoljena?

Ispred bine Bioskopa Kulturnog centra Novog Sada četvoro ljudi: žena u kolicima, žena sa naočarima, muškarac sa bradom i žena koja drži papir u ruci. Ispred njih je sto. Pored njih žena koja stoji i znakuje. S jedne strane je baner Uhvati film, sa druge nagrada Pokretači promena.
Muškarac u publici Bioskopa Kulturnog centra Novog Sada. Drži podignutu ruku.

Na ovo pitanje odgovarali smo u subotu, 13. oktobra, koja je bila rezervisana za temu ljubavi i strasti. Pogledali smo snažne filmove o partnerskoj ljubavi, o ljubavi prema životu, sebi i svetu, o strasti koji nas vodi kratkotrajno, nekad dugotrajno, ali koja je pokretač svega. U diskusiji nakon filmova, razgovarali smo sa Sanjom Marković i Anđelom Stojanović, aktivistkinjama i Davidom Todorovićem, autorom filma Treća Sreća iz Crne Gore. Sanja i Anđela su govorile o predrasudama prema seksualnosti osoba sa invaliditetom i iznele svoju ličnu priču. Tokom 7 godina njihove veze, manje poteškoća su imale da budu prihvaćene kao lezbejski par, a više kao par gde je jedna partnerka osoba sa invaliditetom

David je govorio kako je na njega uticao rad sa Jelenom, glavnom akterkom njegovog filma Treća sreća i da je interakcija sa osobama sa invaliditetom ono što je značajno za razvoj inkluzije. Svi su se složili da pravo na sve vrste ljubavi treba da ima svako: bez ozbira na invaliditet, pol, seksualnu orijentaciju.

Moć porodice da pokrene promene!

Pričom o snazi porodice zatvorili smo 21. Uhvati film, u nedelju, 15. oktobra. Nakon otrežnjujućih filmova koji prikazuju realnost izostanka podrške porodicama osoba sa invaliditetom, ali i onih koji prikazuje da podrška postoji, da je moguća i važna, razgovarali smo sa dve sjajne mame: Jelenom Šebez Inić i Tatjanom Poljak. Svaka od njih se sa predrasudama i sistemom bori svakodnevno.

Tatjana je sa svojim Udruženjem “Realno” pokrenula inicijativu da osobe sa mentalnim invaliditetom imaju mogućnost personalne asistencije i nakon 18. godine, što je samo jedan od problema sa kojima se porodice osoba sa invaliditetom susreću. Ona je istakla da podrška porodicama čiji je član osoba sa invaliditetom gotovo ni ne postoji, ili je vrlo ograničena i da to moramo da menjamo.

Jelena je istakla da trenutno roditelji imaju najviše podrške od drugih roditelja, a promene je odlučila da pokreće preko društvenih mreža. Njen profil na društvenim mrežama Jelena dnevnik jedne autistične mame prikazuje svakodnevni život jedne porodice, u kojoj je jedan član osoba sa invaliditetom, ali i edukuje o stereotipima prema osobama sa autizmom.

Ispred bine Bioskopa Kulturnog centra Novog Sada četvoro ljudi: tri žene sede za stolom, žena u sredini drži mikrofon i obraća se. Pored njih žena stoji i znakuje.
Publika u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Uhvati film i dalje najpristupačniji filmski festival u regionu.

Kao i prethodne godine, svi filmovi bili su opisno titlovani, audio-opisani i sinhronizovani na srpski. Govorni sadržaji prevođeni na srpski znakovni jezik. Bioskop Kulturnog centra Novog Sada, gde se održava Uhvati film, pristupačan je za osobe sa motoričkim invaliditetom. Time, Uhvati film Novi Sad i ove godine bio je najpristupačniji filmski festival u regionu, jer je pristupačan osobama sa motoričkim invaliditetom, Gluvim i slepim osobama.

Publika u Tribini mladih KCNSa posmatra filmove. Kadar otpozadi na platno.
Publika u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada. U publici su dva psa.

Zavesa na 21. Uhvati film je pala. Novo poglavlje ispisujemo već 2024, uz nove krilatice, nove filmove i goste, ali uz istu misiju i cilj – da menjamo perspektive i pokrenemo promene. Jer promene koje načinimo sami jesu značajne i vidljive, ali promene koje načinimo zajedno imaju moć da menjaju svet.

Pogledajte kako smo se proveli na 21. Međunarodnom filmskom festivalu Uhvati film

Festival i pristupačnost festivala su podržali:

Gradska uprava za kulturu, Ministrstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu i boračku politiku, Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, Erste banka

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content