Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Cinestar sala Banja Luka: publika s leđa, platno na kom je vizual ovogodišbnjeg Festivala, ispred stoje 3 žene koje se obraćaju publici

Održan 12. međunarodni filmski festival „Uhvati film Banja Luka”

Da Banja Luka ima mnogo čime da se ponosi dokaz je upravo i „Uhvati film Banja Luka” festival koji je ove godine okupio značajan broj publike, a koja dijeli isti cilj – srušiti sve barijere i razbiti sve predrasude o osobama sa invaliditetom.

Ove godine „Uhvati film Banja Luka“ festival u našem gradu održao se po dvanaesti put od 12. do 14. oktobra 2023. godine u bioskopu „CineStar cinemas” što je ujedno i dokaz toga da dobre i vrijedne kulturne događaje treba njegovati i podržavati.

Festival je zvanično otvorila Anja Ilić, direktorica Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Isprred bioskopskog platna, žena stoji za mikrofonom

„‚Uhvati film’ je jedan poseban festivala, jer kroz svoj umjetniči izraz i narativ ukazuje na to sa čime se susreću osobe sa invaliditetom, šta su njihovi snovi i kako izgledaju njihovi uspjesi. Filmovi koji će biti prikazani na ovom Festivalu inspirišu, edukuju, podstiču na razmišljanje, ali i na promjene“, naglasila je direktorica Audio-vizuelnog centra RS.

Sedmu godinu zaredom Grad Banja Luka podržava „Uhvati film Banja Luka” festival, a tim povodom publici se obratila Nevena Blagojević Podrić, šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice:

Postojanje više od decenije govori o značaju Međunarodnog „Uhvati film“ festivala koji svakako pomjera granice. Često u javnosti čujemo da je vrlo važno da institucije budu dostupne na način da se uklanjaju arhitektonske barijere. Smatram da treba ići i korak dalje, odnosno da uklanjamo i one druge barijere, da čovjek prije svega živi svoju spoznaju, da se razvija na način da putem kulture, putem umjetnosti spoznaje sebe i druge”.

Ispred biskopskog platna 6 žena sedi na stolicama u polukrugu

Tokom druge večeri „Uhvati film Banja Luka“ festivala banjalučki ljubitelji sedme umjetnosti mogli su da uživaju pored izvrsnih filmova i u panel diskusiji pod nazivom „Kultura dostupna svima” predvođena moderatoricom Jelenom Joksimović, ranije urednica i novinarka, a danas radi u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovogodišnje panelistkinje bile su: Dijana Grbić, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Nevena Blagojević Podrić, šef Odsjeka za kulturu i socijalnu politiku, Tanja Stupar Trifunović, književnica i Mirela Šarić, direktorica Biblioteke za slijepa i slabovida lica. O tome koliko je i da li je kultura zaista dostupna svima govorile su nam naše panelistkinje, dok je središte razgovora bilo usredsređeno na to na koje sve načine “porušiti mostove” koji vode do ustanova, kako kulture tako i drugih, a koji su velika prepreka osobama sa invaliditetom. Panelistkinje su bile saglasne u vezi sa svim dotaknutim segmentima, a najsaglasnije u jednom – da manifestacije poput „Uhvati film“ festivala i ciljevi ka kojima on teži mogu opstati i biti ostvareni samo ukoliko se entuzijazam spoji sa dobrim idejama i kvalitetnim timom ljudi.

Publika je imala priliku da premijerno pogleda 17 filmova, a u revijalnom dijelu filmskog programa prikazan je film „Neki novi Brodvej” Denisa Bojića. Gledajući film gledaoci su doživjeli maraton emocija. Vrhunsko ostvarenje Denisa Bojića, film „Neki novi Brodvej”, nagrađen je čak 18 puta:

Najponosniji smo na nagradu UNICEF koja je, čini mi se, i najvrednija kada je sama definicija i njegov uspjeh u pitanju. Ovo nije film o Daunovom sindromu, ovo je film o ljudskim potencijalima, ljubavi, mogućnostima, prpoznavanju onog pored vas. Ovo je film o ideji da smo svi jednaki samom činjenicom da smo rođeni, da smo ljudi”, istakao je Bojić. 

Muškarac ispred bioskopskog platna stoji i govori
Ispred biskopskog platna 4 osobe sede na stolicama u polukrugu

Jedanaesto izdanje „Uhvati film Banja Luka” završeno je ragovorom sa Dušicom Lipovac, direktoricom „Uhvati film Banja Luka“ festivala i Zoranom Jelićem, direktorom Centra za socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Down syndrom centar Banjaluka“. Moderatorka je bila Vanja Čolić, diplomirana novinarka i viša stručna saradnica za inkluziju učenika sa posebnim obrazovnim potrebama u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Filmski festival „Uhvati film Banja Luka” nastaviće i u narednim godinama da teži ka ostvarenjeu svog cilja – promijeniti perspektve razbijanjem svih predrasuda.

Festival je ove godine sufinansiran sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i Grada Banja Luka, a prijatelji festivala su: CSK print štamparija, restoran „Monogram” i hotel „Marriott”.

Ispred bioskopskog platna na kom je vizual Festivala, 6 žena sedi u polukrugu
Dušica Lipovac, direktorica Uhvati film Banja Luka govori ispred publike u Bioskopu
Kadar iz filma
Kadar iz filma

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content