Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Publika u Društvenom centru Svilare

Pristupačnost je preduslov socijalnog uključivanja

Onemogućavanja za osobe sa invaliditetom nalaze se na svakom ćošku i drastično utiču na njihove živote, složili su se sagovornici/e tribine „Šta me onemogućava?“ koja je održana 26. septembra u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru projekcije „Karavan Uhvati film: Pristupačnost nas povezuje“.

Publika je prvo imala prilike da uživa u projekciji pet kratkometražnih filmova sa prethodnih festivala Uhvati film-a: Nevidljivo čudovište, Moj brat je gluv, Za svaki slučaj, Iznutra i Novi komšija.

Nakon projekcije, organizovana je i tribina „Šta me onemogućava?“ tokom koje su bili pušteni video klipovi nastali u okviru projekta „Šta me onemogućava“, koji je podržala Gradska uprava za dečju i socijalnu zaštitu Grada Novog Sada.

Gosti tribine bili su: Suzana Ristanić i Siniša Tucić, akteri video klipova „Šta me onemogućava?“, kao i Milica Veljković, aktivistkinja i novinarka i Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja.

Učesnici tribine sede Ispred publike - četiri žene i jedan muškarac. Ispred njih je sto. Pored njih je žena koja znakuje.
Publika slikana otpozadi. Posmatra projekciju na televizoru.

Zajedno sa publikom, gosti/šće su prvo razmenili/e utiske o filmovima. Posebno su istakli filma “Nevidljivo čudovište”, koji ne govori nužno o invaliditetu, već i o važnoj temu gladi u svetu.

Prisutni su se složili da je pristupačnost preduslov socijalnog uljučivanja osoba sa invaliditetom i veza koju treba da unapređujemo i gradimo u društvu.

Događaj je i primer pristupačnog kulturnog događaja: svi filmovi bili su opisno titlovani i sinhronizovani na srpski, svi govorni sadržaji prevođeni na srpski znakovni jezik i time je program pristupačan Gluvim i slepim osobama. Prostor u kojem se događaj održava pristupačan je osobama sa motoričkim invaliditetom.

Karavan Uhvati film: Pristupačnost nas povezuje realizovan je u okviru Kaleidoskopa kulture.

Pogledajte video klipove Šta me onemogućava (titlovano)

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content