Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Nasmešena devojčica sa krilima anđela, raširenih šaka. Iznad fotografije natpis: Karavan Uhvati film: Pristupačnost nas povezuje

Karavan Uhvati film: Pristupačnost nas povezuje!

Uhvati film je opet u Novom Sadu! U utorak, 26. septembra od 19h u kulturnoj stanici Svilara, donosimo vam projekciju dirljivih filmova koji menjaju perspektive i inspirativnu tribinu „Šta me onemogućava?“

Jeste li spremni za malo zagrevanja pred 21. Uhvati film?

Uhvati film karavan: Pristupačnost nas povezuje održaće se 26. septembra od 19h u kulturnoj stanici Svilara. Očekuje nas projekcija izabranih kratkometražnih filmova sa Uhvati film festivala, a nakon toga i tribina: „Šta me onemogućava?“ u kojoj ćemo govoriti o pristupačnosti, socijalnoj isključenosti i otuđenju. Ulaz je besplatan!

Događaj je i primer pristupačnog kulturnog događaja: svi filmovi su opisno titlovani i sinhronizovani na srpski, svi govorni sadržaji prevode se na srpski znakovni jezik i time je program pristupačan Gluvim i slepim osobama. Prostor u kojem se događaj održava pristupačan je osobama sa fizičkim invaliditetom.

Nasmešena devojčica sa krilima anđela, raširenih šaka. Iznad fotografije natpis: Karavan Uhvati film: Pristupačnost nas povezuje

Publika će uživati u projekciji 5 kratkometražnih filmova sa festivala Uhvati film: Moj brat je gluv, Iznutra, Nevidljivo čudovište, Za svaki slučaj i Novi komšija. Filmove povezuje tematika invaliditeta, ali to su i filmovi o zajednici i zajedništvu i rešenjima i pozitivnim primerima. O empatiji i solidarnosti, životnim radostima i u teškim trenucima, snazi da prepoznamo i negujemo sebe i borbi da budemo ono što jesmo. To su priče o nama, koje osetimo, koje menjaju naše perspektive i pokreću promene.

Nakon projekcije, biće organizovana tribina „Šta me onemogućava?“ tokom koje će biti pušteni video klipovi nastali u okviru projekta „Šta me onemogućava“, koji je podržala Gradska uprava za dečju i socijalnu zaštitu Grada Novog Sada. Gosti tribine biće: Suzana Ristanić i Siniša Tucić, koji su i akteri video klipova „Šta me onemogućava?“, kao i Milica Veljković, aktivistkinja i novinarka i Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja. Zajedno sa publikom, oni će razmeniti utiske o filmovima i govoriti o pristupačnosti, socijalnoj isključenosti, inkluziji i otuđenju.

Događaj Filmski karavan Uhvati film: Pristupačnost nas povezuje deo je programa Kaleidoskopa kulture.

Vidimo se da menjamo perspektive, rušimo onemogućavanja i pokrenemo promene!

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content