Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
insert iz filma kreveti drugih
O osobama sa invaliditetom i seksu uglavnom ćutimo. To je tabu tema, ne načinjemo je, jer se u društvu smatra da možda i ne mogu da rade „one stvari“, pa ne bismo da ih podsećamo na to. Pa konačno da otkrijemo senzacionalnu, šokatnu istinu. DA, osobe sa invaliditetom rade one stvari. Evo sad vam se vrzma po glavi, pa KAKO?

Piše: Marijana Ramić Vulin

KAKO???
Lepo, isto kao i ljudi bez invaliditeta. Onako kako im prija, kako vole, mogu, žele, osećaju.

Zašto ne govorimo o osobama sa invaliditetom i onim stvarima?

Danas govorimo javno o diskriminaciji i nepristupačnosti, jednakim mogućnostima. Zalažemo se za rampe, inkluzivne obrazovne programe i radna mesta. Podsećamo da su to delovi svakodnevnog života, koji mora da se podrazumeva i za osobe sa invaliditetom. Ali o onim stvarima crvenimo. Njih i osobe sa invaliditetomretko stavljamo u istu rečenicu. Jer, pobogu, zašto bi i kako osobe sa invaliditetom radile jednu tako običnu, često i svakodnevnu stvar kao što je ona stvar?

Imala sam priliku da u okviru novinarske sekcije Uhvati film festivala, volonterima dam zadatak da urade anketu sa ljudima u okolini o tome šta misle o seksualnosti osobe sa invaliditetom. Anketirani su uglavnom mladi. Odgovori su me zabezeknuli.

Mladi misle da osobe sa invaliditetom uglavnom ne rade one stvari, ali i ako rade, onda je to velika ljubav. Znate ona epska, Romeo i Julija ljubav, sudbinska (valjda je velika ljubav samo ako umreš zbog ljubavi ili radiš one stvari sa osobe sa invaliditetom). Ili, još bolje, Ranjeni orao ljubav. U rangu kompenzacije: pošto ona nema nevinost, ajd da on izgubi nogu da bi mogli da se vole, pa zbog te ljubavi rade one stvari. Još poraznije mišljenje je da gotovo niko od njih ne bi radio one stvari sa osobe sa invaliditetom. Jer, morali bi da se mnogo toga odreknu, žrtvuju. Čega, baš i ne umeju da definišu. Kao da se inače u svim vezama sve može i treba raditi sa onim drugim, pa je samo invaliditet prepreka i zahteva kompromis.

I osobe sa invaliditetom imaju seks.

Ko je bio na Uhvati film 2016. pogledao je nemački film Kolege i odmah mu je jasan odgovor na pitanje iz naslova teksta. Film pokazuje seks korisnika kolica. Bez ljubavi, žrtvovanja, samo uz strast, želju i zabavu. Pokazuje nam da se osobe sa invaliditetom ne razlikuju od drugih, da su seksualne, privlačne, da seks ne treba da budu tabu tema. I tako jedan film od deset minuta donese promenu. Pomogne vam da otvorite um i shvatite da svi mogu da svi imaju seks i da je cilj – uživanje. Osobe sa invaliditetom nisu nikakav izuzetak.

Pitaju li se nekad, za vas koji nemate invaliditet, da li radite one stvari? U većini slučajeva ne. Čude li se ako imate decu, komentarišu li da ste superheroji jer imate partnera, pitaju vas kako ste sve to uspeli? Vrlo, vrlo retko. Jer seksualnost, iako je još uvek pomalo tabu, podrazumeva se, neupitna je i svakidašnja. Zašto bi onda kod osoba sa invaliditetom bilo drugačije?

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content