Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Ivana Mulić, Generali Srbija, Marijana Ramić, pr Uhvati filma, Milesa Milinković, direktorka Uhvati film-a i Dragan Filipović, direktor Generali Srbija, tokom diskusije. Svi sede, a iza na platnu stoji natpis Uhvati film - promeni perspektive

Svi za inkluziju

Inkluzija se tiče svih nas: državnog sistema, nevladinih organizacija, koorporativnog sektora, ali i svakog pojedinca u njegovom svakodnevnom životu, poručili smo zajedno sa zaposlenima Generali Srbija na događaja „Uhvati film – promeni perspektive“ koji je održan 9. mart u prostorijama Generali Srbija u Beogradu.

Odvažnost i inkluzija..

Program je upriličen u okviru kampanje Be bold for Inclusion, koju sprovodi kompanija Generali, sa ciljem da unapredi inkluziju u svojoj kompaniji, ali i širi svest o značaju prihvatanju različitosti. Ove godine, poseban akcenat kampanje u Srbiji bio je na inkluziji osoba sa invaliditetom.

Prisutni su uživali u projekciji pažljivo izabranih filmova sa festivala „Uhvati film“, nakon čega su učestvovali u diskusiji sa direktorkom Uhvati film-a, Milesom Milinković, generalnim direktorom Generali Osiguranje Srbija, Draganom Filipovićem i pr festivala Uhvati film, Marijanom Ramić.

"Uhvati film" filmovi kao i uvek ostavljaju puno utisaka...

Kao i uvek, nakon projekcije filmova, program smo započeli diskusijom. Prisutni su primetili da su filmovi vrlo dirljivi i emotivni, ali ne i patetični. Posebno im se dopalo što govore o životnoj energiji i radosti, ravnopravnim mogućnostima i dostojanstvenom životu. Neki od prisutnih rekli su da je danas položaj osoba sa invaliditetom ipak bolji nego ranije, ali i da, usled nedovoljne interakcije, ponekad nisu sigurni kako da se ophode prema osobama sa invaliditetom. Svi smo se složili, da za postizanje inkluzije treba još da radimo mnogo i da smo tek na početku puta.

U prezentacionoj sali Generali osiguranja, prisutni prate projekciju filma na velikom platnu. Publika je fotografisana sa leđa.
Foto: Generali Osiguranje

Inkluzija nisu brojke...

U okviru diskusije, direktor Generali Osiguranje Srbija, Dragan Filipović, govorio je o merama kompanije za poboljšanje inkluzije osoba sa invaliditetom. On je istakao da je cilj ove kompanije da omogući svakom ko želi i vredi da radi ono što najbolje ume i da je njihova poslovna praksa zato da pitaju zaposlene šta im je potrebno za bolji rad i ravnopravniji život. Dragan je dodao i da inkluzija nikad ne treba da budu samo brojke, već konkretne aktivnosti koje utiču na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u društvu.

Foto: Generali Osiguranje

Podrška a ne pomoć...

Milesa i Marijana iz Uhvati film-a, istakle su da je jako važna podrška osobama sa invaliditetom na radnom mestu, koja se ogleda u pristupačnosti, ali i nepostojanju predrasuda i stereotipa. Milesa je objasnila da osobama sa invaliditetom ne treba pomoć, već podrška, i da svako treba da ima ravnopravni pristup resursima i u skladu sa tim, budu vrednovana njegova znanja i veštine.

Marijana, je pak, podsetila da su osobe sa invaliditetom i klijenti i korisnici usluga, stoga je edukacija svih  zaposlenih o invaliditetu i invalidnosti neophodna, upravo kako bi stereotipi i predrasude prema osobama sa invaliditetom nestali.

Sa čime odlazimo...

Za kraj – u okviru kampanje Be bold for inclusion, svako je na panou ostavio svoju poruku o važnosti inkluzije, a mi vam prenosimo dve: „Uvek birajte da budite merdevine“ i „Podrška, a ne pomoć“.

Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti sjajnu saradnju sa kompanijom Generali Srbija i dalje zajedno uspešno menjati perspektive i doprinositi inkluziji!

 

Na fotografiji poziraju: Dragan Filipović, direktor Generali Srbija, Milesa Milinković, direktorka Uhvati film-a, Marijana Ramić, pr Uhvati filma, Ivana Mulić, Generali Srbija. Iza njih se nalazi pano Be Bold for Inclusion i #PodržiRazličitost.
Ivana Mulić, Generali Srbija, Marijana Ramić, pr Uhvati filma, Milesa Milinković, direktorka Uhvati film-a i Dragan Filipović, direktor Generali Srbija, tokom diskusije. Svi sede, a iza na platnu stoji natpis Uhvati film - promeni perspektive

Dragan Filipović, direktor Generali Osiguranje Srbija, Milesa Milinković, direktorka Uhvati film-a, Marijana Ramić, pr Uhvati filma, Ivana Mulić, Generali Osiguranje Srbija.

Foto: Generali Osiguranje

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content