Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Uhvati-film-NS_-Kurzfilm-Festival-Hamburg_Keynote-Milesa-Milinkovic_1Photo-by-Claudia-Hohn

Uhvati film je član Evropske filmske akademije!

S ponosom najavljujemo da je naš Festival uspostavio saradnju sa Evropskom filmskom akademijom (European Film Academy)! Nadaleko poznata i renomirana organizacija iz Berlina, koja okuplja najbolje filmske delatnike, filmske festivale i organizacije iz Evrope, prepoznala je važnost i misiju našeg Festivala, i na obostrano zadovoljstvo, Uhvati film je postao deo mreže Evropske filmske akademije.

S ponosom najavljujemo da je naš Festival uspostavio saradnju sa Evropskom filmskom akademijom (European Film Academy)!

Nadaleko poznata  i renomirana organizacija iz Berlina, koja okuplja najbolje filmske delatnike, filmske festivale i organizacije iz Evrope, prepoznala je važnost i misiju našeg Festivala, i na obostrano zadovoljstvo, Uhvati film je postao deo mreže Evropske filmske akademije.

Pristupačnost našeg Festivala i povećanje vidljivosti i učešća osoba sa invaliditetom u filmskoj industriji, teme su koje Evropska filmska akademija smatra vrlo važnim, i zajedno sa Uhvati film-om promoviše i zagovara u Evropi.

Prva stanica Hamburg

Foto: Claudia Höhne, Kurzfilm Festival Hamburg

Prva stanica za to bio 38. kratkometražni festival u Hamburgu Kurzfilm Festival Hamburg. U okviru konferencijskog programa, direktorka Uhvati film-a, Milesa Milinković, bila je vodeća govornica i izlagala je na temu pristupačnosti filmskih festivala osobama sa invaliditetom. Izlaganju su prisustvovali članovi filmske industrije, pretežno organizatori svetskih filmskih festivala. Milesa je na primeru Uhvati film-a, objasnila šta sve podrazumeva pristupačnost jednog filmskog festivala i zašto je važna kulturna participacija osoba sa invaliditetom.

Radionica o pristupačnosti deo pratećeg programa

Naša ekipa: predsednica Uhvati filma, Milesa Milinković i pr, Marijana Ramić Vulin, učestvovala je i na radionici o pristupačnosti filmskih festivala. Podelili su iskustva sa svojim kolegama iz Evrope, a svi su se složli da ih muči isti problem: nedostatak svesti o važnosti pristupačnosti kulturnih sadržaja, kao i važnosti razvoja publike.

Foto: Claudia Höhne, Kurzfilm Festival Hamburg

Sjajan program, druženja, susreti sa partnerima iz EFA…

Foto: privatna arhiva

Pored zvaničnog dela, naša ekipa uživala je u sjajnom programu Festivala, druženju sa organizatorima i učesnicima, ali i dragom Sandra Leege, iz Evropske filmske akademije. Upravo u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom i zahvaljujući njihovoj inicijativi, realizovano je i Milesino obraćanje na 38. kratkometražnom festivalu u Hamburgu.

Podsetimo, Evropska filmska akademija najprestižnijih je mreža filmskih delatnika i festivala u Evropi.  Poznata je po godišnjoj dodeli nagrada najboljima iz evropske filmske industrije u više kategorija – European film academy award, poznatoj i kao evropski Oskar.

I glumac Erwin Aljukić, koga ćemo gledati na 20. Uhvati filmu, član je ove prestižne organizacije!

Menjamo perspektive u Srbiji, menjamo perspektive u regionu, menjamo perspektive u Evropi!

Foto: Claudia Höhne, Kurzfilm Festival Hamburg

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content