Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.

Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Uhvati film karavani, kanjiža

Uhvati film karavani ponove jure – pit stop Kanjiža

Uhvati film karavani, kanjiža

Putovanja i druženja smo se svi uželeli. To se pokazalo na našem prvom uživo karavanu od početka pandemije korona virusa, koji smo organizovali u saradnji sa Udruženjem distrofičara Južnobačkog okruga u Kanjiži.

Karavan je organizovan za članove Udruženja, u toku njihovog letnjeg kampa. Publika svih uzrasta, od kojih je bilo i dece i roditelja, uživali su u projekciji kratkometražnih uhvati film filmova koji menjaju perspektive, a zatim su zajedno sa nama razmenili utiske i lična isustva.

Najviše pažnje izazvao je film “Ian, dirljiva priča”. Sa glavnim junakom koji ima fizički invaliditet, posebno su se identifikovala deca, ističući svoje i pozitivna i negativna iskustva sa vršnjacima. Onim starijima dopalo se ostvarenje “Gluva ljubav”, za koje su komentarisali da prikazuje drugačiju perspektivu: ostrvo na kojem žive samo gluvi i koje je nepristupačno za ostale. Svi su bili složni da to nije dobro: rešenje leži u potpuno inkluzivnom društvu gde svi mogu ravnopravno da komuniciraju jedni sa drugim.

Uhvati film karavani

Još jednom smo pokazali da su filmovi sjajna spona u povezivanju ljudi i da naš festival ima moć da spoji mlade i stare, osobe sa invaliditetom i bez invaliditeta, razne emocije, iskustva i razmišljanja. Sjajna uvertiva za ono što nas čeka na 19. Uhvati filmu od 27.9-3.10. u Kulturnom centru Novog Sada.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content