Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

na bioskopskom platnu insert iz animiranog filma, u kadru je baka. Ispred platna, publika (deca), sva mesta popunjana

Promene perspektiva u Futogu

Već po tradiciji, naši najmlađi posetioci uživali su na festivalu Uhvati film kids, koji smo već drugu godinu zaredom, realizovali 30. novembra u Bioskopu KC Mladost Futog.

Preko 400 dece imalo je priliku da uživa u projekciji filmova sa festivala „Uhvati film“, a zatim da sa našom moderatorkom razgovara o porukama koje filmovi prenose. Za najmlađe iz Futoga organizovane su dve projekcije filmove: jedna za one uzrasta od 6-8 godina, a druga za uzrast of 8-9 godina. U okviru programa prikazani su filmovi: Prava Pepeljuga, Luis, Neki drugi svet, a za stariju grupu i film Moj brat je gluv.

Novoispričana Pepeljuga

Projekcijama su prisustvovali mališani iz osnovnih škola u Futogu, kao i futoškog vrtića, zajedno sa svojim učiteljicama/vaspitačicama. Nakon filmova, bili su puni utisaka. Mnogima se najviše dopao film „Prava Pepeljuga“, jer prikazuje dobro poznatu bajku u malo drugačijem izdanju – Pepeljuga u njoj ima jednu nogu, na bal želi da ode samo da bi plesala, a i udaja za princa nije joj prioritet!

na bioskopskom platnu logo uhvati film festivala ispod kog piše i "kids" slovima različite boje. Ispred platna, publika (deca), sva mesta popunjena.
kadar-iz-filma: Dvoje dece se grle na igralištu, devojčica ima down sindrom. s desne strane su ispisane reči na engleskom a postoji i titl na srpskom: Kada strah nestane dođe ljubav. Napravi prvi korak.

I film „Moj brat je gluv“ ostavio je snažan pečat. Mnogi su primetili ljubav koju glavni narator – petogodišnji dečak ima prema svom mlađem bratu i istakli koliko je važno da nađemo način da sa nekim komuniciramo. Zanimljiv je bio i film „Neki drugi svet“ čiju poruku su deca odmah prepoznala: svima treba dati podjednaku šansu u igri, a upravo to je preneo i film „Luis“, u zanimljivoj priči o povezanosti puža i života jednog dečaka.

Neki od prikazanih filmova bili su i audio-opisani i sinhronizovani na srpski, čime su deca imala prilike da se upoznaju sa jednim zaista pristupačnim kulturnim sadržajem.

Futog je preneo poruke tolerancije

Na kraju, svi smo otišli sa porukom – u redu je biti drugačiji i treba prihvatiti svakog onakav kakav jeste.

Hvala puno našim divnim drugarima, ali i kolegama iz Bioskopa KC Mladost iz Futoga, sa kojima smo i organizovali drugi festival Uhvati film kids. Nadamo se da se vidimo i naredne godine, da uživamo u filmovima i menjamo perspektive.

U bioskopskoj salim na platnu je logo uhvati film kids festivala, svetla su upaljena, deca fotografisana sa leđa u publici, mnogi od njih drže podignutu ruku. U daljini se nazire Marijana Ramić Vulin koja je nakon filmova vodila razgovor sa decom.

Projekat je realizovan uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content