Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Studenti u amfiteatru Filozofskog fakulteta Novog Sada. Sede u klupama.

Uhvati film pusti predrasude na Žurnalistici: Mediji saveznici u iskorenjivanju ejblizma

Prva edukacija u okviru projekta „Uhvati film – pusti predrasude“, održana je 14. decembra na Odseku za medijske studije, smer Žurnalistika, Filozofskog fakulteta Novi Sad.

Ejblizam je (ableism) svako obezvređivanje i diskriminacija po osnovu pretpostavljene sposobnosti!, još jednom smo ponovili na edukaciji sa budućim novinarima na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U okviru predmeta Izveštavanje o drugome, održali smo radionicu o diskriminaciji osoba sa invaliditetom u kontekstu diskriminatorskih praksi koje dovode do pojave ejblizma.

Sa studentima/kinjama smo prvo pogledali filmove iz arhive Uhvati film festivala, a zatim na osnovu primera iz filmova, prepoznavali diskriminaciju osoba sa invaliditetom, kao i uticaj militarizma, fašizma, patrijarhata i ejdžizma na poimanje invaliditeta.

Ejblizam je kreiranje sveta na način da isključuje osobe sa invaliditetom. Iznad natpisa logo Uhvati film - pusti predrasude. Ispod logoi Kao Parnas i Rekonstrukcije ženski fond.

Filmovi "Sapun" i "Oslobođenje" ostavili snažne utiske

Svi filmovi su ostavili snažne utiske. Film „Sapun“ koji govori o ubijanju osoba sa invaliditetom u nacističkoj Nemačkoj, koje se dešavalo uz parolu da se time društvo oslobađa tereta i uz opravdanje da osobe sa invaliditetom ne osećaju i nisu dostojne života – duboko je dirnulo sve prisutne. Zapitali smo se – koliko je ovo razmišljanje i danas prisutno i dovodi do diskriminatorskih praksi prema osobama sa invaliditetom? Osobe sa invaliditetom i dalje se smatraju manje vredne, sposobne, društveno korisne, a obaveza svih nas je da ove predrasude i prakse menjamo!

Pogledali smo i analizirali i film „Oslobođenje“ o gluvoj silovanoj trudnoj tinejdžerki u Poljskoj, koja sa mamom obilazi klinike kako bi izvršila abortus. Film otvara pitanje nasilja nad ženama sa invaliditetom, ali i prava na abortus. Edukatorke su istakle da je pravo na abortus neprikosnoveno, ali da se ono ne sme braniti argumentom „sprečavanja mogućnosti rođenja osoba sa invaliditetom“, jer je to onda odraz ejblizma: kreiranje sveta u kome su osobe sa invaliditetom nepoželjne!

Studentima i studentkinjama smo dali i nekoliko praktičnih saveta:

  • Da uvek biraju važne društvene teme za izveštavanje,
  • Da te teme obrađuju kroz istraživačke priče, ne samo kroz kratke vesti i izveštaje,
  • Da pri obradi tema, priči daju kontekst i da vode računa kakav kontekst kreiraju,
  • Da ne podležu senzacionalizmu i patetici,
  • Da koriste ispravnu terminologiju,
  • Da slobodno isprave i osobe sa invaliditetom kao sagovornike ukoliko koriste pogrešnu terminologiju i kontekste,
  • Da nikad ne procenjuju nekog na osnovu pretpostavljane sposobnosti,
  • Da ne zaborave i ne podcene moć medija da menjaju i kreiraju stvarnost.
Studenti u amfiteatru Filozofskog fakulteta Novog Sada. Sede u klupama. Pogled ka katedri i belom platnu na kojem se projektuje film.

Edukacije na Žurnalistici postale su već naša zajednička tradicija. Drago nam je da i smo i ove godine imali priliku da realizujemo projekat „Uhvati film – pusti predrasude“ na ovom smeru, zahvaljujući podršci Rekonstrukcije ženski fond.

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content