Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Uhvati fim Novi Sad, slepa osoba, deskripcija fotografija

Uhvati film najpristupačniji je filmski festival u regionu!

S ponosom možemo da kažemo da je 20. Uhvati film Novi Sad, najpristupačniji filmski festival u regionu, a verujemo da je i među malobrojnima u Evropi i svetu! Svi filmovi su opisno titlovani i audioopisani odnosno sinhronizovani, svi govorni segmenti programa prevođeni na znakovni jezik, a ceo događaj se dešava u fizički pristupačnom prostoru - u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada, od 12. do 16.oktobra.

Za nas, ovo je zaista veliki poduhvat, budući da smo se godinama borili, tražili sredstva i ukazivali koliko je važno da svi kulturni događaji budu pristupačni svima. Pogotovo smo radosni što ove godine imamo ceo filmski program audioopisan i sinhronizovan na srpskom jeziku čime smo pristupačni i slepim i slabovidim osobama (podsetimo, prošle godine to je slučaj bio samo sa segmentom filmskog programa).

  • Audio-deskripciju radi organizacija Digitas 24, konkretno Violeta Vlaški, sinhronizaciju Vladimir Rašković.
  • Od samog nastanka, Uhvati film filmove na srpski titluje naš tehnički direktor Nebojša Vujković Cvijin.
  • Na znakovni jezik, sve govorne segmente, pa čak i umetničke performanse prevode naše sjajne saradnice: Ivana Marković, Milica Maglovski, Ana Keler, Jelena Spajić, Marija Gabnai.
  • Saradnja sa Kulturnim centrum Novog Sada, tačnije sa Bioskopom Kulturnog centra Novog Sada traje već 20 godina, nalazi se u centru grada, do ulaza se ulazi bez prepreka i ima pristupačan toalet za osobe sa invaliditetom.

I dalje ćemo se apelovati da je pristupačnost važna, ne samo za naš Festival, već za sve kulturne događaje i da smo svesni da smo svi tek na pola puta.

Audiodeskripcija i sinhronizacija  omogućena je sredstavima odobrenih na osnovu Javnog konkursa za podnošenje predloga na Stalno otvoreni konkurs za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2022. godini Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i sredstvima dobijenih na osnovu Javnog konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi kojima se doprinosi povećanje pristupačnih kulturnih sadržaja u 2022. godini, Gradske uprave za kulturu.

Festival i ostale aspekte pristupačnosti Festivala podržavaju i: Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Gradska uprava za kulturu Novog Sada, Erste Banka.  

Fotografije: Maja Tomić

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content