Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Amfiteatar Filozofskog fakulteta Novi Sad. Kadar je usmeren ka bini, na kojoj se na projektoru projektuje film. Pored stoji Milesa Milinković, jedna od voditeljki edukacija.

Uhvati film edukacije u školama 2022.

I ove 2022. godine, rušili smo predrasude u novosadskim srednjim školama i na fakultetima i realizovali projekat „Uhvati film – pusti predrasude 5“!

Tokom pet ciklusa projekta, edukacije su održane u više od 10 novosadskih obrazovnih ustanova, prikazano je više od 30 filmova, a ujedno i edukovano preko 1000 mladih i 20 nastavnika/ca u Novom Sadu.

Ove godine, ekipa Uhvati film-a posetila je tri novosadske obrazovne škole: 25. oktobra Visoku školu za obrazovanje vaspitača Novi Sad, 2. novembra Gimnaziju Tvrđava i 8. decembra Odsek za medijske studije, Smer žurnalistika, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Sa mladima smo prvo pogledali pažljivo izabrane filmove sa Uhvati film festivala, nakon koje smo u okviru radionica govorili o socijalnom modelu invalidnosti, upotrebi pravilne terminologije, pristupačnosti i inkluziji.

Mladi su u razgovoru istakli da su filmovi vrlo dirljivi, ali i edukativni i da pored što šire empatiju, govore o stvarima sa kojima nemaju prilike da se sretnu često. Poseban akcenat radionica bio je na vršnjačkim odnosima među mladima, sa porukom da treba da prihvatimo svakog onakvog kakav jeste i da se ne bojimo da mi napravimo prvi korak.

Voditeljke radionice iznele su i svoja lična iskustva: Milesa Milinković je ispričala naizgled šaljive situacije iz svog života kao osobe sa invaliditetom, a Marijana Ramić Vulin je pak istakla u kakvim je sve (ne)opravdanim nedoumicama često bila tokom komunikacija sa osobama sa invaliditetom. Obe su se složile da su neznanje, nedovoljna prisutnost osoba sa invaliditetom u svim sferama života i nedostatak istinske komunikacije, važni uzroci neprihvatanja osoba sa invaliditetom.

Projekat je realizovan uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu grada Novog Sada.

Nadamo se da će ovaj uspešan program nastaviti i naredne godine, pogotovo jer su nam i nastavnici i profesori rekli da su radionice vrlo korisne u da bi voleli da u njihovim školama gostujemo i naredne godine!

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content