Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Marijana Ramić Vulin i Milesa Milinković stoje ispred klupa u učionici okrenute ka dve učenice koje sede. Na zidu pored je ekran na kome je logo Uhvati film pusti predrasude i logo donatora.

Uhvati film pusti predrasude sa srednjoškolcima: Ni sažaljenje, ni divljenje – već ravnopravne mogućnosti!

U okviru projekta „Uhvati film – pusti predrasude“ organizovane su dve edukacije sa srednjoškolcima: u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” 16. aprila i Gimnaziji „Tvrđava“ 21. maja

Osobe sa invaliditetom ne treba sažaljevati, niti smatrati superherojima ukoliko rade uobičajene stvari, ukazali smo na radionicama sa đacima Muzičke škole “Isidor Bajić” i Gimnazije „Tvrđava“ u okviru projekta „Uhvati film – pusti predrasude“. Srednjoškolcima smo prikazali filmove sa festivala Uhvati film pogodne njihovom uzrastu, koji ukazuju na ejblizam i druge važne teme kao što su fašizam, nasilje, militarizam.

Na radionicama sa srednjoškolcima govorili smo o predrasudi da su osobe sa invaliditetom bespomoćne, da im treba tuđa pomoć, sažaljenje i istakli da osobama sa invaliditetom umesto patetike treba adekvatna podrška, pristupačnost i poštovanje ljudskih prava.

Posebno smo govorili o sve češćim slučajevima da su osobe sa invaliditetom u javnosti predstavljene kao superheroji/superheroine ako rade uobičajene stvari zbog kojih ni osobe bez invaliditeta ne bi bile nazvane superherojima/superheroinama. Ukazali smo da ukoliko svako ima ravnopravne mogućnosti, nije superherojstvo ostvariti svoje talente, želje i mogućnosti. Želimo da gradimo svet bez sistemskih prepreka i predrasuda u kojem nije senzacija voditi život u skladu sa svojim željama, talentima i mogućnostima.

Drago nam je da smo i ove godine imali prilike da radimo edukacije sa srednjoškolcima u okviru redovne nastave!

Projekat „Uhvati film – pusti predrasude“ podržava Rekonstrukcija Ženski fond

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content