Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Na zidu je okačen ekran televizora, na kojem stoji logo Uhvati film - pusti predrasude.

Uhvati film pusti predrasude: Ujedinjene poruke ravnopravnosti sa Filozofskog i Medicinskog fakulteta!

U okviru projekta „Uhvati film – pusti predrasude“ održane su edukacije na Odseku za psihologiju 26. aprila, na Odseku za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta Novi Sad 18. aprila i dve edukacije na Odseku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Novi Sad 22. maja

Inkluzije nema bez ravnopravnosti, koja podrazumeva ravnopravno uključivanje bez obzira na: invaliditet, pol, starost, rasu, veru, seksualnu orijentaciju i socijalni status!, poručili su novosadski studenti Psihologije, Pedagogije i Specijalne edukacije i rehabilitacije, sa kojima smo organizovali radionice u okviru projekta „Uhvati film – pusti predrasude“. Studentima smo puštali kratkometražne filmove sa festivala Uhvati film, a zatim edukovali o ejblizmu, fašizmu, ejdžizmu i ljudskim pravima.

Da li se šta promenilo?

Film „Sapun“ najviše je dojmio studentkinje Specijalne edukacije i rehabilitacije Medicinskog fakulteta Novi Sad,  koji prikazuje ubijanje osoba sa invaliditetom u nacističkoj Nemačkoj. Akcija T4 je nacistički program eutanazije tokom kojeg su ubijane osobe koje boluju od neizlečivih naslednih bolesti i osobe sa invaliditetom, uz propagandu da su njihovi „životi nedostojni življenja” i teret društva. Studentkinje su istakle da je vrlo potresno govoriti o ovoj temi, ali i neophodno, jer se o zločinima nad osobama sa invaliditetom u fašističkim društvima ne govori dovoljno i ne pridaje im se dovoljan značaj.

 Jedna od edukatorki, Milesa Milinković istakla je da mi i danas živimo fašizam i fašističke narative, jer i dalje smatramo da su osobe sa invaliditetom nepoželjne. Kao primer navela je postojanje institucija za osobe sa invaliditetom, gde su pojedine osobe sa invaliditetom skrajnute, nevidljive za društvo i sistem, a neretko doživljavaju diskriminaciju i teške oblike nasilja.

Edukacija sa budućim psiholozima/škinjama posvećena je bila i temi interpersonalnih odnosa, pre svega  seksualnosti osoba sa invaliditetom, naročito žena sa invaliditetom i LGBT osoba. Kao posebnu diskriminaciju, naveli smo i da su osobe sa invaliditetom često u situaciji da moraju da brane svoje pravo na seksualnost, objašnjavajući da im neko nije brat/sestra, prijatelj/ica, rođak/a, već momak/devojka. 

Koliko su predrasude jake, govore i neki slučajevi LGBT partnerskih odnosa u kojima je jedan partner/ka osoba sa invaliditetom, zbog čega ih porodice ne prihvataju. Potrebno je iznova ponoviti: osobe sa invaliditetom odrastaju i zaljubljuju se, vole, stupaju u veze ili kratkotrajne avanture i imaju seks!

Dve edukacije na Odseku za pedagogiju!

U prvoj edukaciji govorili smo o modelima invalidnosti i važnosti prihvatanja svakoga baš onakvim kakav jeste. Jedna od studentkinja, sjajno je primetila da se i prihvatanje osoba sa invaliditetom vrši selektivno, pri čemu je kriterijum stepen funkcionalnosti. Dešava se da zajednica lakše prihvata nekog ko je npr. korisnik/ca kolica, a teže osobe sa intelektualnim invaliditetima, što je diskriminatorski. Predavačice su dodale da se često u javnosti srećemo i sa narativom „uprkos invaliditetu nešto zna/može/želi“, koji podrazumeva da je za socijalnu uključenost potrebno da neko nešto doprinosi, bez obzira na sistemske prepreke i nedostatak podrške. Ljudska prava su neprikosnovena i ista za sve – uprkos našim razlikama, pa i razlikama u vrstama invaliditeta.

Druga edukacija sa pedagozima/škinjama prošla je u utisku filma Grejs. Rečenica da dan kad je doživela nesreću nije dan kad je postala osoba sa invaliditetom, već spasila nečiji život – naterala je zaista na razmišljanje. Koliko su zaključci koje donosimo bazirani na jednom, ustaljenom pravcu razmišljanja? Invalidnost nije nesreća i nemogućnost, već različitost i druga perspektiva, upravo to nas je naučio film Grejs i podsetio da svi imamo podjednaku mogućnost da postanemo osobe sa invaliditetom usled starosti i da je diskriminacija starih takođe jedna od poveznica sa ejblizmom.

Uživali smo u ovom ciklusu edukacija u okviru projekta Uhvati film – pusti predrasude“ na ukupno deset radionica. Nijedna popunjena evaluacija učesnika nije bila negativna! To pokazuje su ove edukacije važne i efikasne i naša organizacija će nastojati da ih realizuje i dalje.

Projekat Uhvati film – pusti predrasude: Uhvati film protiv fašizma, militarizma, ejblizma, rodno zasnovanog nasilja, ejdžizma podržavla je Rekonstrukcija ženski fond!

Projekat Uhvati film – pusti predrasude: Uhvati film protiv fašizma, militarizma, ejblizma, rodno zasnovanog nasilja, ejdžizma podržavla je Rekonstrukcija ženski fond!

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content