Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Marijana Ramić, Milesa Milinković i Maja Tomić poziraju na vidikovcu - iza se vidi Bokokotorski zaliv. Maja i Milesa su u majicama na kojoj je logo Uhvati film festivala. Maja drži fotoaparat u ruci.
Uhvati film Kotor održan je od 22-24. septembra u na više lokacija u Kotoru i još jednom pokazao kako je spoj kulture, mediteranskog šmeka i istorije dobitna kombinacija za menjanje perspektiva!

Septembar je rezervisan za Uhvati film Kotor! Sjajna prilika za sve koji su bili blizu da pogledaju inspirativne Uhvati film filmove i odličan prateći program. Ovo je bio povod i za okupljanje Uhvati film mreže, da razmenimo ideje i energiju i još jednom potvrdimo – nismo slučajno u zajedničkoj misiji menjanja perspektiva!

Kotor je sam po sebi magičan i čini mi se da o moru, planinama koje ga okružuje, istoriji na svakom čošku i u svakom kamenu ne treba trošiti dodatne reči. Nadaleko je poznato, nije za opisivanje, nego ga treba osetiti i doživeti.

Srdačnost

Ali ono o čemu treba pisati, jeste naša Uhvati film Kotor ekipa, članovi organizacije Art 365. Ako bismo ih opisali sa jednom rečju, bila bi reč srdačnost. Srdačnost da kreiraju program u kojem ćemo uživati, srdačnost da ugoste i goste i publiku, srdačnost da se potrude da iz godinu u godinu budu bolji i da i prateći program usmere ka zaista važnim temama i zanimljivim formatima.

Pored filmova koji menjaju perspektive (na repertoaru je bila prošlogodišnja selekcija), imali su sjajan program za najmlađe, održali radionice sa srednjoškolcima, organizovali masterklasove sa stručnjacima iz sveta filma i fotografije, kao i sjajne neformalne programe koji nas povezuju i ujedinjuju.

Marijana Ramić i Milesa Milinković poziraju na vidikovcu. Iza njih se vidi kotorski zaliv (kuće i more, okružene planinama).

Pokazali su da nekad zaista ono što u okolini ne možemo direktno i odmah da menjamo, možemo da nadomestimo željom i voljom da menjamo, inicijativama i srdačnošću. Da se solidarnost i empatija ne mogu glumiti i da je proces učenja i razumevanja, značajan već u samom procesu.

Mi koji smo došli iz Novog Sada (podsetimo to je ono ravno, nigde brda sve je ravno) proveli smo se za 10! Između ostalog zbog te srdačnosti i iskrenosti. Naša ekipa u sastavu Milesa Milinković, Maja Tomić i Marijana Ramić od taksiste sa aerodroma do poslednjeg pozdrava iz hotela, uživala je.

Uhvati film Novi Sad u zvaničnom programu

Imali smo prilike da budemo i deo dva događaja. Milesa Milinković, direktorka Uhvati film Novi Sad, učestvovala je na panelu na otvaranju Festivala: „Žene i invaliditet, a gde je tu film?“ zajedno sa Marinom Vujačić, direktorkom Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore. Milesa i Marina govorile su o položaju žena sa invaliditetom u društvu, ali i o ličnom osnaživanju i prevazilaženju stereotipa i predrasuda.  Naredni dan, bili smo deo i panela „Mreža“ koji je okupio festivale na temu invalidnosti u regionu i dobili smo priliku da razmenimo iskustva i znanja.

Tri žene na bini. Ispred njih je okrugli sto i flaše na njemu. Milesa Milinković drži mikrofon.
Osam žena i tri muškarca poziraju. Iza njih je belo platno.

Pored toga, mnogo smo uživali: šetali kroz istoriju uskim ulicama Kotora, uspeli da se bućnemo u moru – i to dva puta, videli najlepši vidikovac u Kotoru i krstarili sa celom ekipom do Perasta. I sve to u društvu srdačnih ljudi koji osete i znaju kako je važno načiniti promene u sebi i svetu oko sebe – da bismo i mi sami rasli, ali i da bismo se potrudili da se svi osećaju dobrodošlo i zaista prihvaćeno i uključeno.

I da se ne ljute ostale članice Uhvati film mreže, ali after ne zna niko da napravi kao naše kolege iz Kotora, onaj uz džin tonik i svetlo točeno 🙂 

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2023 . Sva prava zadržana

Skip to content