Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
Nastup Kenta Kambara, na bini Kenta drži točak kolica ispred svoje glave tako da mu je centar točka tačno na čelu. Obliven je ljubičastim svetlom.

20. Uhvati film sijao ljubav i promene

Uz pregršt emocija, projekcije sjajnih filmova koji zaista menjaju naše perspektive i nastupe dva izvrsna umetnika: nemačkog glumca Erwina Aljukića i japanskog perfomera Kenta Kambare, od 12. do 16. oktobra održan je 20. Međunarodni filmski festival „Uhvati film“ u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.
Na fotografiji je samo krilo žene koja sedi na stolici i čita flajer Uhvati film Novi Sad -na brajevom pismu.

Publika je imala prilike da uživa u 28 kratkometražnih filmova, koji su bili opisno titlovani, audioopisani i sinhronizovani za slepe, što se dogodilo prvi put na filmskim festivalima u Srbiji. Nakon filmova organizovani su razgovori sa publikom, koji su prevođeni na srpski znakovni jezik. Ceo događaj realizovao se u prostoru koji je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom, čime je 20. Uhvati film bio primer inkluzivnog pristupačnog kulturnog događaja.

Festival je otvorio direktor Evropske filmske akademije, Matthijs Wouter Knol

koji je tom prilikom istakao da je Uhvati film jedinstven festival u Evropi, i da će Evropska filmska akademija u saradnji sa Uhvati film-om, u budućnosti više pažnje posvetiti temi inkluzije i pristupačnosti kulturnih događaja. Matthijis je bio i specijalni govornik na konferenciji „Od nediskriminacije do razvoja publike“, koja se održala drugog dana Festivala, u okviru pratećeg programa. 

Matthijis-Wouter-Knol, direktor Evropske Filmske akademije drži zahvalnicu, a direktorka Uhvati film Novi Sad Milesa Milinković drži ceger na kome piše Uhvati film.

Konferencija je imala za cilj da filmskim radnicima i predstavnicima filmskih festivala u Srbiji pruži informacije kako svoje sadržaje da načine pristupačnim svima i time dopru do većeg broja publike.

Ovogodišnji 20. Uhvati film obeležili su nastupi u okviru umetničkog pratećeg programa.

Erwin Aljukić, performans. Erwin je na bini, u kolicima, ima svetlucavi kostim. Iza njega, na bini su merdevine (na koje se popeo na kraju performansa)

Otvaranje Festivala, 12. oktobra, obeležio je perfomans „Izgradićemo novi grad“, nemačkog glumca Erwina Aljukića. Erwin je sa bine poručio da svi možemo i treba da gradimo bolju i ravnopravniju budućnost. U razgovoru nakon nastupa, on je istakao važnost vidljivosti osoba sa invaliditetom u filmskoj industriji, kao i da je to odgovornost svih nas i celokupnog društva.

Na svečanom zatvaranju 16. oktobra, lepotu sinergije tela i plesa, prikazao je japanski umetnik Kenta Kambara. Nakon projekcije njegovog filma „Kuden i Kenta Kambara“, performansom „Sunce“ osvojio je binu Bioskopa Kulturnog centra Novog Sada i pokazao koliki je vrhunski umetnik.

Nastup Kenta Kambara, na bini Kenta drži točak kolica ispred svoje glave tako da mu je centar točka tačno na čelu. Obliven je ljubičastim svetlom.

Premijerni ovogodišnji filmovi prikazani su od 13-16. oktobra u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

 Izmamili su suze i osmehe, burne reakcije, neki su nas iznenadili, a neki podstakli i pokrenuli. Nijedan nas nije ostavio ravnodušnima i svi su sijali ljubav i životne radosti, promene i odlučnost da smo mi ti koji gradimo nove gradove i novu budućnost.

Filmovi, iz ukupno 18 zemalja sveta, prikazali su važne teme: nevidljivo čudovište gladi od kojih umiru deca u svetu, važnost razumevanja i podrške porodice, da ono što nas naizgled ograničava može da se pretvori u ono što nas čini slobodnim, ljude koji su oko nas, a o kojima ne znamo mnogo i još puno toga o ljubavi, porodici, detinjstvu i čistom, istinskom životu.

Fotografija pokazuje publiku, s leđa na projekciji sinhronizovanih filmova u Tribini mladih.
Projekcija sinhronizovanih filmova na Tribini mladih, KCNS. Foto: Maja Tomic

Nakon projekcija smo razgovarali.

Pored utisaka o filmovima, čuli smo šta sve važno i zanimljivo radi neformalna organizacija Impact-21 koju je predstavila novinarka i aktivistkinja Milica Veljković. Ona je govorila i o važnosti mentalnog zdravlja i brige za sebe, kao i uticaja koji film može da ima na društvo.

Pisac i pesnik, Siniša Tucić,  predstavio je svoj roman „Popino prase“ i otkrio nam koliko ova biljka može da bude opasna, kako za organizam, tako i metaforički za društvo.

Filmske radnice: Milica Lazarević i Helga Paškvan govorile su o svojim filmovima. Milica je filmom „Bitisanje. Gluv nije nem“ otkrila nove perspektive o zajednici Gluvih i svima približila koje su svakodnevne poteškoće koje društvo ovoj zajednici nameće. U publici su bili i akteri ovog filma, koji su podelili svoja iskustva i još jednom potvrdili da je Uhvati film retko mesto na kojem uopšte imaju mogućnost da ravnopravno učestvuju i kao publika i kao akteri.

Razgovor sa povodom, za stolom sede moderatorka i učesnice, pored je tumačica na znakovni jezik. Levo od njih je muškarac koji znakuje, učesnik doskusie o filmovima i položaju Gluvih

Helga je pak govorila o radu sa mladim glumcima sa invaliditetom, koji su akteri filma „Agent 010. Nema vremena za umirat“. Objasnila je da oni nisu birani na osnovu svog invaliditeta, već onoga što ih zanima i u čemu su talentovani, što treba da bude praksa svih koji se bave filmom i edukacijom mladih glumačkih veštinama.

Na fotografiji je publika u bioskopu, s leđa. Ispred bine sede učesnice i moderatorka Razgovora sa povodom. Pored njih stoji tumačica na znakovni jezik.

Ovogodišnji „Uhvati film“ održao se pod motom Sijamo ljubav, želeći da pokaže zajedničku snagu publike i filmova da sijaju ljubav i promene, i time doprinose razvoju empatije i ravnopravnosti u društvu. i

U bioskopu KCNS, ispred stolica, Kenta Kembara i Erwin Aljukić u neformalnoj pozi. Kenta je rukama oslonjen na svoja kolica, gornji deo tela mu je visoko u vazduhu.
publika pred početak festivala, dve žene zagrljene gledaju nasmejano u aparat, poziraju

Festival je deo zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture, programskog luka „Druga? Evropa“.

20. Uhvati film podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Erste banka, EU–Japan Fest Japan Committee i EU delegacija u Srbiji.

Lgoi donatora i podrške uhvati film festivala

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content