Filmski festival Uhvati film- Seize the film festival

jedini regionalni FILMSKI FESTIVAL KOJI M(IJ)ENJA PERSPEKTIVE o invalidnosti

Search
Close this search box.
MODERATORKA-I-UČESNICI-PANEL-DISKUSIJE---AKTIVIZMOM-DO-PROMJENA---SJEDE-ISPRED-BANERA

Održano 11. izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film Banja Luka”

Jedanaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film Banjaluka” održano je od 20. do 22. oktobra 2022. godine u Domu omladine u Banjoj Luci.

Cilj „Uhvati film – Banja Luka“

 festivala je doprinos smanjenje socijalne distance prema osobama sa invaliditetom, odnosno da se kroz filmsku umjetnost (putem promovisanja potencijala osoba sa invaliditetom) stvore uslovi za veću vidljivost i njihovo uključivanje u sve sfere društvenog života. A jedan od ciljeva je i da autori  prepoznaju invalidnost, kao temu o kojoj treba da se govori kroz sve oblike javne promocije, pa tako i putem filma. Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

„Kratkometražni igrani, dokumentarni i animirani filmovi, koje ćete imati priliku premijerno da pogledate za vrijeme trodnevnog trajanja festivala, govore nam o inkluziji, roditeljstvu, ljubavi, upornosti, snazi, zajedništvu, podršci lokalne zajednice… O značaju prijateljstva u životu svakog čovjeka. Prikazuju nam živote osoba sa invaliditetom u drugim zemljama. Jedan od glavnih ciljeva našeg Festivala jeste podrška osobama sa invaliditetom u filmskoj produkciji i generalno umjetničkoj praksi. Popularizujući temu invalidnosti kroz filmsku umjetnost bez patetike i sažaljenja, prikazujući sva naša postignuća, izazove sa kojima se suočavamo, naš ples sa životom,  rušimo predrasude i mijenjamo perspektive.”, istakla je Dušica Lipovac, direktorka „Uhvati film – Banjaluka” festivala.

POSJETIOCI-PRATE-OBRAĆANJE-DIREKTORKE-UHVATI-FILM-BL-FESTA

Festival je zvanično otvorila mlada rediteljka i scenaristkinja Anja Kavić

koja godinama daje podršku „Uhvati film Banja Luka” festivalu, nakon čega je filmski program započeo igranim filmom iz Španije „Reći ću ti nešto prije ulaska u tunel” u režiji Načo Rosa. Film je inspirisan istinitom pričom o Lii Bil i Davidu Alonsu. Ovo je uzbudljiva priču o životu u kojoj sport i način gledanja na stvari imaju veliku važnost.

Publika je imala priliku da premijerno pogleda 27 filmova iz 18 zemalja svijeta, kroz koje su prikazane važne teme: važnost razumijevanja i podršku porodice, prihvatanje različitosti od strane lokalne zajednice, da ono što nas naizgled ograničava može da se pretvori u ono što nas čini slobodnim, o ljubavi, porodici, djetinjstvu i čistom, istinskom životu.

POSJETIOCI-GLEDAJU-FILM (1)

U revijalnom dijelu filmskog programa publika je pogledala i kratkometražna filmska ostvarenja banjalučkih autora: „S one strane duge” autorke Milane Majar i „Točak snova” autora Milana i Ognjena Bogdanovića.

Nezaobilazne su i panel diskusije.

Prateći program festivala bile su panel diskusije: „Aktivizmom do promjena”, koju je vodila sociološkinja Biljana Kovačević, dok su gosti bili: Vanja Stokić, novinarka portala e-Trafika, Tihomir Dakić, aktivista, Marija Šobot, aktivistkinja, i Ognjen Ranisavić, aktivista.

Panel diskusiju „Vidi li film mene ili samo moj invaliditet?” vodila je Jovana Džever, psihološkinja. Gosti su bili: Boško Krljaš, glumac i reditelj, Ena Mitroviski, predstavnica kulturne ustanove Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, i Maja Isović Dobrijević, novinarka portala Buka. 

MODERATORKA-I-UČESNICI-PANEL-DISKUSIJE---AKTIVIZMOM-DO-PROMJENA---SJEDE-ISPRED-BANERA

Značaj „Uhvati film Banja Luka” festivala prepoznali su i ličnosti iz javnog života, iz svijeta filma, muzike, novinarstva, aktivizma… Svoju podršku su pružili taj način tako što su snimali video poruke pozivajući javnost da posjete festival, šireći vijest o njegovom značaju.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su dali podršku i doprinos organizaciji i realizaciji ovogodišnjeg festivala, te svim pisanim i elektronskim medijima koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa „Uhvati film” festivalom i organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

Ovogodišnji „Uhvati film Banjaluka” festival podržao je Grad Banja Luka, a medijski pokrovitelj Festivala je aloonline.ba portal. Prijatelji festivala su: DIS teatar – pozorište mladih, CSK print štamparija, Vitaminka i Dom omladine

sviđa ti se tekst? podeli ga sa drugima.

LOGO Uhvati film. Ispod piše Novi Sad, Rijeka, Banka Luka, kotor

Ostani u toku sa dešavanjima i tekstovima!

Zaprati nas na Facebook-u i Instagramu.

UHVATI FILM – PROMENI PERSPEKTIVE

mapa sajta

kontakti organizatora

Da umetnost ima moć da m(ij)enja sv(ij)et, dokaz je Uhvati film, jedini regionalni festival na temu invalidnosti. Naš filmski, prateći um(j)etnički i govorni programi utiču, m(ij)enjaju i aktiviraju.
Doprinose stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva bez diskriminacije i pod(ij)ela.

Uhvati film Novi Sad je najpristupačniji festival u Srbiji: dostupan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima, a deo programa potpuno je pristupačan i sl(ij)epima. Dobitnik je Nagrade za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu (2018), koju dod(ij)eljuje Udruženje filmskih um(j)jetnika Srbije.

Uhvati film preko 20 godina perspektive menja u Novom Sadu, preko deset u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i 2019. u Kotoru.

kontakti organizatora

Kreativno afirmativna organizacija Parnas, Novi Sad
kaoparnas.org 
uhvatifilm@gmail.com

Udruga Spirit, Rijeka
spirit-ri.hr
info@spirit-ri.hr

Humanitarna Organizacija  Partner, Banja Luka
hopartner.org 
uhvatifilm.banjaluka@gmail.com

Nevladino udruženje “ART 365”
art365nvo@gmail.com

Filmski festival Uhvati film 2024 . Sva prava zadržana

Skip to content